Home

Achtergrond

Moordcomplot tegen Obama ontmaskerd

De politie in de Amerikaanse staat Tennessee heeft twee racistische mannen gearresteerd die plannen maakten om de Democratische presidentskandidaat Barack Obama te vermoorden.

Dit heeft het Bureau voor Alcohol, Tabak, Vuurwapens en Explosieven in de VS maandag laten weten.

De mannen zijn aangehouden met een aantal wapens in hun auto. Zij waren van plan om een wapenhandelaar te overvallen om nog meer wapens buit te maken. Daarna wilden zij senator Obama en zoveel mogelijk niet-blanken doodschieten.

De woordvoerder wilde geen nadere details geven. Volgens het tv-station Fox News gaat het bij de arrestanten om neonazi's. De skinheads hadden plannen om zeker honderd zwarten te doden en enkelen van hen te onthoofden. Het is niet duidelijk hoe ver hun plannen waren gevorderd.

Volgens nieuwszender CNN is het tweetal woensdag al gearresteerd. Het gaat om jongemannen van 18 en 20 jaar.
Het Franse persbureau AFP meldt op gezag van documenten van justitie dat de twee mannen Daniel Cowart en Paul Schlesselman heten. Zij hadden elkaar via internet leren kennen, waar zij racistische ideeën uitwisselden. Zij hadden plannen om eerst toe te slaan bij een zwarte school.

De aanslag op Obama had vervolgens de bekroning van hun serie moorden moeten worden. Zij wilden met een auto heel hard op Obama af rijden en dan op hem schieten. Zij waren bereid hun leven te verliezen bij de aanslag.

Obama maakt kans de eerste zwarte president van de VS te worden. Hij is koploper in de opiniepeilingen in de aanloop naar de verkiezingen op 4 november. In augustus zijn in de staat Colorado ook al drie mannen opgepakt die mogelijkerwijs een aanslag op Obama wilden plegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.