Home

Achtergrond

Miljoenenorder voor bouwer microscoop voor biotech- en energieonderzoek

Microscopenbouwer FEI Company met een vestiging in Eindhoven heeft vandaag de grootste order uit de geschiedenis van het bedrijf bekendgemaakt.

FEI gaat exclusief elf elektronenmicroscopen voor nanotechnologie leveren aan de nieuwe King Abdullah University of Science and Technology in Saudi-Arabië. Met de order is meer dan 20 miljoen euro gemoeid. De universiteit wil het hoogstaande nanocentrum gebruiken voor energieonderzoek, biotechnologie en bijvoorbeeld onderzoek naar het ontzouten van zeewater.

De microscopen zijn ontworpen in Eindhoven en zes ervan worden daar ook gebouwd. Het gaat onder meer om vijf van de beste supermicroscopen ter wereld. De vier meter hoge zogenoemde Titan vergroot tot 10 miljoen keer met de beste resolutie, aldus verkoopdirecteur Marc Peeters. Algemeen directeur Rob Fastenau van FEI legde woensdag uit hoe belangrijk de order is om de zeshonderd werknemers in Eindhoven aan de slag te houden.

De universiteit dichtbij Jeddah gaat over een jaar open. De microscopen maken een wezenlijk deel uit van de visie van koning Abdullah om van de universiteit een wetenschappelijk onderzoeksinstituut op topniveau te maken, liet interim-vicepresident Mohamed Samaha in de gezamenlijke bekendmaking weten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.