Home

Achtergrond

Miljardeninjectie voor Chinese staatsbank

De Chinese bank Agricultural Bank of China krijgt een kapitaalinjectie van de Chinese overheid van 19 miljard dollar (14,7 miljard euro).

Daarmee moet de weg worden vrijgemaakt voor een beursgang van de op twee na grootste bank van China gemeten naar bezittingen. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

De injectie wordt binnen twee maanden gedaan door een dochter van het Chinese staatsinvesteringsfonds China Investment Corporation in ruil voor een belang van 50 procent. De overige 50 procent blijft in handen van het Chinese ministerie van Financiën. De beursgang van Agricultural Bank of China staat gepland voor medio 2009.

Het geld is nodig om miljarden dollars aan slechtlopende leningen van de balans van de bank te halen en daarmee de financiële gezondheid van het bedrijf te versterken. In de afgelopen jaren injecteerde de overheid ook al tientallen miljarden dollars in de drie andere grote staatsbanken van China om hun balansen op te schonen. Deze banken zijn inmiddels al naar de beurs gegaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.