Home

Achtergrond

'Miljardeninjectie is een goede stap'

De miljardeninjectie van de Nederlandse overheid voor de financiële sector is een goed besluit waarmee Nederland proactief optreedt.

Dat zei Age Bakker, de Nederlandse bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), donderdag in reactie op het plan van de Nederlandse regering om 20 miljard euro beschikbaar te stellen om het eigen vermogen van Nederlandse banken en verzekeraars op peil te houden.

"Banken krijgen een financiële injectie, er wordt voor liquiditeit gezorgd en spaarders zijn zeker dat hun geld veilig is.'' Volgens Bakker is het grootste probleem in de huidige crisis dat banken te weinig kapitaal hebben, waardoor de kredietverlening stilvalt. " Bij eerdere crises, bijvoorbeeld in Japan, is gebleken dat het niet werkt om elke keer een klein beetje te doen. Het is beter om in een keer een omvangrijk plan te maken, zoals de Scandinavische landen in de jaren negentig hebben gedaan toen hun bankwezen in de problemen kwam. Daar heeft de belastingbetaler uiteindelijk zijn geld teruggezien.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.