Home

Achtergrond

'Mensen laten zich te bang maken voor ziekten'

Voorlichtingscampagnes over gezond leven kunnen een averechts effect hebben.

Mensen kunnen er zoveel stress door krijgen dat ze bij de dokter belanden. Dat heeft topman Hans Feenstra van zorgverzekeraar De Friesland vandaag gezegd bij de presentatie van de campagne 'doe maar gewoon, dan doe je al gezond genoeg' in Leeuwarden.

Feenstra geeft bijvoorbeeld de media de schuld van alle onrust, maar ook de zorgverzekeraars die hun klanten voortdurend aansporen gezond te leven zodat ze voorkomen dat ze ziek worden.

Volgens de verzekeraar is ongerustheid over ziekte en zorg zo langzamerhand volksaandoening nummer één in Nederland. "Mensen hebben het druk en krijgen stress van al die tips die ze niet kunnen inpassen in hun leven. Nederlanders moeten weer hun gezonde verstand gebruiken'', aldus Feenstra.

Uit cijfers van onderzoeksinstituut NIVEL blijkt dat 60 procent van de huisartsbezoeken over ongerustheidsklachten gaan. De zorgverzekeraar wil deze ,hype'' tegengaan met een website waar mensen met vragen terechtkunnen. In plaats van vermaningen over ongezond leefgedrag moeten mensen volgens De Friesland juist complimentjes krijgen als ze dingen goed doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.