Home

Achtergrond

Mensen in Vogelaarwijken minder gezond

Mensen in de zogenoemde Vogelaarwijken zijn minder gezond dan mensen in de rest van Nederland.

Het kabinet moet bij de aanpak van de problemen in deze wijken ook naar de gezondheid kijken. Dat bepleit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ze hebben een slechtere gezondheid onder andere doordat ze een lager inkomen hebben, blijkt dinsdag uit een studie van het RIVM. Die wijken krijgen extra steun van het kabinet dat ervoor wil zorgen dat zij binnen tien jaar geen aandachtswijken meer zijn maar 'krachtwijken'.

Het RIVM vergeleeek de gezondheid van de inwoners van die wijken met de rest van Nederland. In de probleemwijken vindt een kwart van de mensen hun gezondheid 'minder goed'. In de rest van het land is dat 17 procent. Ook heeft 24 procent van de inwoners van de Vogelaarwijken een langdurige aandoening, tegen 21 procent elders.

Mensen in de Vogelaarwijken sporten minder, bleek uit het onderzoek. Ruim de helft (52 procent) doet niet aan sport. In de rest van het land is dat 37 procent. Ook uit eerdere studies is gebleken dat mensen in achterstandswijken minder gezond zijn. Dat komt voor een deel door de bevolkingssamenstelling. Er wonen veel mensen met een lage sociaaleconomische status en dat draagt bij aan de gezondheidsverschillen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.