Home

Achtergrond 4 reacties

Melkveehouders voeren in heel Frankrijk actie

Franse melkveehouders voeren in het hele land acties uit.

Tientallen melkfabrieken zijn geblokkeerd en elders worden melktankwagens tegengehouden. Op enkele plaatsen zijn tolwegen geblokkeerd en ook vinden er veel demonstraties plaats bij de grote hypermarkten. Hier en daar wordt op meer ludieke wijze actie gevoerd, bijvoorbeeld door bloemen uit te delen aan het winkelend publiek. Met de acties ondersteunen de boeren hun organisaties die donderdag overleg voeren met de zuivelbedrijven en hun afnemers over de melkprijzen.

In de Elzas, Vogezen, Lotharingen, Bretagne, Normandie, de Vendee, de Rhonestreek en veel andere regio's blokkeren de actievoerders vrijwel alle melkontvangstcentra en zuivelfabrieken. De acties zijn gericht tegen bedrijven als Lactalis, Danone, Nestle, Senoble of Sodiaal en zullen volgens woordvoerders van de regionale boerenbonden zeker 24 uur duren. Hier en daar houden de actievoerende boeren brandstapels aan het branden. Vaak dringen ze er op plakkaten bij de overheid op aan in te grijpen om de melkveehouders te beschermen. In de Loirestreek hebben groepjes boeren echter chrysanten uitgestrooid voor het zuivelvak in plaatselijke supermarkten nadat ze daar eerst de goedkope discountmelk uit hadden weggehaald.

De Franse melkveesector is al weken in rep en roer over de verlaging van de melkprijzen die de zuivelaars willen doorvoeren. Volgens de veehouders gaat het dit najaar om 40 tot 70 euro per 1.000 liter en dreigt er volgend voorjaar nog eens zo'n 100 euro af te gaan. Op dit moment ontvangen Franse veehoudes 365 euro per 1.000 liter voor hun melk. De onrust is aangewakkerd door het besluit van de Franse concurrentiedienst om vaste nationale afspraken over de melkprijzen te verbieden. De boerenorganisaties hebben sindsdien

een 'indicatieprijs' afgegeven maar daar willen de fabrikanten zich niet aan houden. De organisatie van fabrikanten Atla heeft bovendien aan de vooravond van het overleg in Parijs gezegd in de gesprekken weinig heil te zien. ''Er is weinig kans dat we een akkoord bereiken, daar zijn de meningen te verdeeld voor.'' Atla wil echter wel bespreken hoe er misschien toch een akkoord te bereiken is voor de 15e november, de dag waarop de zuivelfabrieken de nieuwe melkcheques moeten uitsturen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  waar blijft de jeanne d,arc van nederland

 • no-profile-image

  Henk

  de Jeanne d' Arc van de melkveehouders wordt door velen nu nog afgekraakt en de Jean d' Arc van de veehoudrs komt niet voor de melkprijs op. Helaas Jeanne en Jean hadden heel veel kunnen betekenen voor de melkveehouders

 • no-profile-image

  FRIESLAND BOER

  Waarom pakt de ddb de handschoen niet op? Wie hoort er nog wat van die club ze bestaan toch nog wel?

 • no-profile-image

  Mafioso

  Mooi hè, één Europese wetgeving met vaste nationale prijsafspraken in Frankrijk en Italianen die géén superheffing afdragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.