Home

Achtergrond 544 x bekeken

Melkkopers verdwijnen, nieuwe blijven komen

Een aantal melkkopers moet stoppen of geeft er de brui aan, andere bedrijven wagen zich juist voor het eerst op de zuivelmarkt.

Dit blijkt uit het jongste overzicht van erkende melkkopers van het Productschap Zuivel (PZ). Het schap gaf dit jaar twee nieuwe kopers een erkenning, terwijl vier andere nog wachten op zo’n erkenning. Zes andere bedrijven verlieten de markt als erkende koper.

Bij deze laatste groep zitten enkele bedrijven die de inkoop overlaten aan andere, omdat ze dat efficiënter vinden. Vooral ook omdat ze dan de papierwinkel niet meer hebben waar het PZ hen naar hun zeggen mee opzadelt.

Tot deze bedrijven behoort Vecozuivel in Leusden. Dat stopte met de eigen inkoop van boerde­rijzuivel en deed deze taken met de leveranciers over aan Eko Holland in Dreumel. Ook zuivelboerderij De Rômkan stopte met de eigen inkoop, vanwege nauwe samenwerking met Vrebamel.

Andere stoppers zijn Caseificio Bianchini in Almere, IJssalon Suprême in het Limburgse Elsloo en Zuivelboerderij de Korte Slagen in Elsloo. Eén bedrijf stopte op aandringen van de Algemene Inspectiedienst (AID), omdat het zich niet aan de regels hield.

Nieuwkomers als geregistreerde kopers zijn Handelsonderneming Hesselink uit Haaksbergen en Delta Milk uit Meerkerk. De eerste is een melkveehouder die zelf zijn melk aan een Duits zuivelbedrijf wil verkopen en daartoe een handelsbedrijf oprichtte. Om zijn erkenning te verwerven stapte hij naar het College van beroep voor het Bedrijfsleven.

Delta Milk is een leveranciersvereniging van vooral boeren uit de Vijfheerenlanden en Alblasserwaard. De vereniging is goed voor zo’n 40 miljoen kilo melk en levert vooral aan fetamaker Özgazi in Etten-Leur en Lekkerkerker in Benschop. Die staat zelf ook geregistreerd met Omega3 Zuivel BV.

Of registreer je om te kunnen reageren.