Home

Achtergrond 272 x bekeken 4 reacties

Melkaanvoer valt in augustus flink lager uit

De Nederlandse melkaanvoer is in augustus met bijna 20 miljoen kilo gedaald ten opzichte van juli.

Dit blijkt uit cijfers die het Productschap Zuivel (PZ) heeft gepubliceerd. In de maand augustus werd, gecorrigeerd voor vet, 902 miljoen kilo melk aangevoerd. Hierdoor is de totale Nederlandse melkaanvoer van januari tot en met augustus uitgekomen op een plus van 1,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Vorige maand was de Nederlandse melkproductie nog 2,1 procent hoger dan over dezelfde periode vorig jaar.

Mogelijk trekt de melkaanvoer in de komende maanden nog weer aan, anders slaagt de Nederlandse melkveehouderij er dit jaar niet in het grotere quotum voor dit jaar vol te melken. Daar hebben de meeste lidstaten in de Europese Unie overigens moeite mee. In Zweden voerden melkveehouders over de periode januari tot en met juli een 3,6 procent kleinere hoeveelheid melk aan dan vorig jaar. In Groot-Brittannië bedroeg de achterstand ten opzichte van vorig jaar 1,7 procent, in Duitsland 1 procent en in Ierland 0,4 procent. Deense melkveehouders voerden 0,6 procent meer melk aan, de Italianen 1,1 procent, de Polen 3,6 procent, de Spanjaarden 3,3 procent en de Fransen maar liefst 6,7 procent.

Gemiddeld was de EU-melkaanvoer tot en met juli 1,2 procent groter. Dit wil niet zeggen dat de laatste groep landen op een quotumoverschrijding afstevent. Vergeleken met vorig jaar hebben de Nederlandse zuivelfabrieken dit jaar bijna 8 procent meer melkpoeder verwerkt, dit als reactie op de hoge poederprijzen vorig jaar en begin dit jaar nog.

Ook boter was een populair product. Daarvan werd bijna 6 procent meer gemaakt. De condensproductie steeg met bijna 5 procent. Melkproducten waren minder populair. Daarvan werd bijna 5 procent minder gemaakt. De kaasproductie, waar het grootste deel van alle melk naartoe gaat, daalde met slechts 0,8 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  door de blauwtong waren er veel problemen om de de koeien op tijd drachtig te krijgen

 • no-profile-image

  Freddy

  Kanttekening moet zijn dat het quotumjaar van april tot april loopt en niet vanaf januari tot januari. De cijfers vanaf april laten een ander beeld zien, namelijk dat we hoger zitten dan in het artikel vermeld; 3,6 procent boven vorig jaar.... Hiervan de 2,5 procent afgetrokken en we melken boven het quotum. Wel goed kritisch blijven en de informatie goed interpreteren!

 • no-profile-image

  t.pekel

  alle europese landen laten een mindere melkproduktie zien, kan dit het gevolg zijn de blauwtong-entingen ??
  De verhalen die ik hoor geven dit ook aan. Wordt het niet eens tijd om daar aandacht aan te besteden ????

 • no-profile-image

  .

  Er is in Duitsland veel melk in de kelder gelopen met de melkactie. Werd die melk meegeteld dan gingen de Duitsers flink over het quotum heen.

Of registreer je om te kunnen reageren.