Home

Achtergrond

Melkaanvoer blijft boven niveau van 2007

De Nederlandse melkveehouders hebben afgelopen maand meer melk aangevoerd dan in september 2007. Ten opzichte van augustus is sprake van een daling in de aanvoer.

Dat blijkt uit cijfers die het Productschap Zuivel (PZ) vandaag heeft vrijgegeven. In september van dit jaar was de productie ruim 4 procent hoger dan in dezelfde maand van het afgelopen jaar. De totale productie in dit melkprijsjaar ligt nu 3,5 procent boven de aanvoer in de vergelijkbare periode in het voorgaande jaar.

De aanvoer van melk in de vorige maand bedroeg 896.827 ton. Dat is 4,8 procent meer dan dezelfde maand in het afgelopen jaar. Het gemiddelde vetpercentage is iets lager dan vorig jaar (4,280 tegenover 4,317) waardoor de gecorrigeerde melkaanvoer
4,1 procent hoger is.

De aanvoer voor het melkprijsjaar 2008/2009 bedraagt tot en met september 5.571281 ton bij een vetpercentage van 4,271. In dezelfde periode van het afgelopen jaar was de aanvoer 5.400.851 ton bij een vetpercentage van 4,253. Gecorrigeerd naar vetpercentage is de aanvoer toegenomen met 3,5 procent.

De gestegen aanvoer komt vooral terecht in extra productie van boter en mager melkpoeder, waar sprake is van een behoorlijke stijging van de productieomvang. De kaasproductie is nog steeds lager dan het niveau in 2007, meldt het PZ in zijn marktbericht.
In de eerste zeven maanden van dit jaar was de export van kaas 1 procent lager dan in dezelfde periode van 2007. Maar in euro’s uitgedrukt was de daling veel groter, 20 procent.

Volgens PZ is er sprake van een internationale economische groeivertraging, die zich geleidelijk wereldwijd aftekent. Daardoor komen de afzetperspectieven onder druk. De lage Amerikaanse exportprijzen voor bulkgrondstoffen hebben een belangrijke invloed op de internationale markt voor zuivelproducten. De lage dollarkoers maakt de VS tot een belangrijke concurrent van de traditionele zuivellanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.