Home

Achtergrond 1 reactie

Meer pootgoed in klasse verlaagd dan vorig jaar

In de nacontrole is tot nu toe 18,6 procent van het pootgoedareaal in klasse verlaagd. Dat is meer dan vorig jaar.

In de nacontrole wordt in het laboratorium onderzocht of pootaardappelen besmet zijn met virusziekten. Deze ziekten tonen zich moeilijker tijdens de veldkeuring op het perceel.

Landelijk is 18,6 procent van het areaal in klasse verlaagd. Dat was vorig jaar op 13 oktober 13,7 procent. In het Noorden is meer verlaagd dan in het Midden en Zuiden, zegt Henk van de Haar, hoofd Keuringsbeleid bij de NAK. "In het Noorden zagen we bij de veldkeuring al meer aantastingen van primair virus. Dat zie je nu terug in de nacontrole."

Van de Haar schat dat in het Noorden (Friesland, Groningen en de zand- en dalgronden in Drenthe) gemiddeld 24 procent van het areaal in klasse is verlaagd. "In de rest van Nederland, inclusief Noord-Holland en de Flevopolders, is dat 17 procent. Maar ook in deze regio’szijn regionale tegenvallers te melden, waar het aantal verlagingen groter isda n gemideld."

De NAK heeft tot nu toe ruim 15 procent van de monsters onderzocht. Vorig jaar op 13 oktober was al 27,8 procent van het areaal onderzocht. Van de Haar: "In 2007 was de oogst vroeger. daardoor konden ook eerer monsters worden genomen voor de nacontrole. De bemonstering is dit jaar later op gang gekomen."

Ruim 90 procent van de monsters zijn nu genomen. in totaal onderzoekt de NAK 17.698 monsters. dat zijn ruim 4 miljoen knollen van 20.376 percelelen verdeeld over 32.620 hectare.

Eén reactie

 • no-profile-image

  arme consumptieboer

  dit percentage zal nog wel stijgen denk ik.
  de later doodgespoten pootgoedpercelen maken meer kans op virusbesmetting.
  ik zie het dus volgend jaar wederom niet zitten met de kwaliteit van het geleverde pootgoed; weer alles bont!!!!
  wordt het nog wel eens beter? ik vrees het ergste!

Of registreer je om te kunnen reageren.