Home

Achtergrond

McCain voor afschaffing ethanol-subsidies

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain schaft bij een verkiezingsoverwinning importtatieven voor ethanol op basis van suikerriet af.

Tevens maakt de man uit Arizona een einde aan subsidies voor Amerikaanse ethanol.

McCain noemt de subsidies op ethanol "marktverstorend", en sprak zich op de nationale TV uit voor import van ethanol op grond van suikerriet, omdat deze veel efficiënter kan worden gewonnen dan ethanol uit mais. Brazilië produceert jaarlijks 27,5 miljard liter ethanol.

McCain stelt bovendien dat een fonds van 151 miljoen euro van het ministerie van landbouw dient te worden afgeschaft. Het programma moet exporten van Amerikaanse landbouwproducten stimuleren.

De Republikein lijkt met de opmerkingen duidelijk te willen maken dat zijn programma staat voor vrijhandel, ook als dit wellicht voor Amerikaanse ondernemingen verkeerd uitpakt. Het is echter de vraag of een president McCain de plannen door kan voeren, aangezien de Democraten de Senaat controleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.