Home

Achtergrond 175 x bekeken

McCain verdedigt Obama voor boze menigte

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain is gisteren uitgejouwd door zijn aanhangers omdat hij zijn tegenstander Barack Obama verdedigde.

De menigte die hij in de Amerikaanse stad Minneapolis toesprak was zo agressief, dat McCain zich geroepen voelde om voor Obama op te komen.

"Hij is een fatsoenlijke man. We zijn het alleen niet eens over een aantal fundamentele zaken'', zei McCain. Een vrouw uit het publiek zei dat ze Obama niet vertrouwde omdat hij een arabier is, een aantijging die op het internet te vinden is. Kort daarvoor zei een man dat hij bang was dat ,,iemand die zich met terroristen inlaat zeggenschap krijgt over de benoeming van rechters van het hooggerechtshof''.

McCain heeft dat laatste gerucht zelf de wereld in geholpen door te zeggen dat Obama omgaat met Bill Ayers, een radicale antioorlogsactivist. De Republikein vindt echter niet dat Obama iemand is om bang voor te zijn. "Je hoeft niet bang voor hem te zijn als president, maar ik denk dat ik een veel betere president zou zijn'', aldus McCain.

Hij zei verder dat het geen probleem was om het gevecht met Obama aan te gaan, maar dat het wel netjes moest blijven. "De strijd moet respectvol zijn'', zei de senator. "Ik bewonder senator Obama en zijn prestaties'', was de uitspraak van McCain die tot het meeste gejoel in de zaal leidde.

Eerder leek de lastercampagne van McCain en zijn running mate Sarah Palin ook al zijn weerslag te hebben op hun aanhangers. Op een eerdere verkiezingsbijeenkomst riep iemand in het publiek ,,doodt hem'' toen Palin refereerde aan de vermeende vriendschap tussen Obama en Ayers. Het was onduidelijk of de opmerking voor Obama, Ayers of beiden was bedoeld.

Ook viel het woord "verraad'' toen Palin uithaalde naar de presidentskandidaat omdat die kritiek zou hebben gehad op het optreden van Amerikaanse troepen in Afghanistan. Palin zou niets hebben gedaan om de verbale aanvallen te stoppen en zou hebben gezegd: "jullie snappen het!''.

Obama staat in de peilingen voor op McCain. Na het tweede debat lijkt het er dus op dat de Democraat zijn voorsprong heeft behouden. Volgens de laatste metingen van persbureau Reuters staat de Democraat op 48 procent van de stemmen en McCain op 44.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.