Home

Achtergrond 253 x bekeken

Manegehouder levert één dienst

Het medegebruik van de rijhal, het schoonhouden van de paardenbox en het verstrekken van voer wordt als één prestatie gezien die niet kunstmatig uit elkaar kan worden gehaald. Dit is de kern van de uitspraak van het gerechtshof van Den Bosch op 19 juni 2008. Deze uitspraak heeft als gevolg dat de aan de klant in rekening gebrachte vergoeding in zijn geheel belast is tegen het hoge btw-tarief, op dit moment 19 procent.

De manegehouder had zijn vergoeding gesplitst in het medegebruik van de rijhal, het schoonhouden van de box en de verhuur van de box. Het voordeel van de splitsing zit hem in feit dat verhuur van onroerende zaken in principe vrijgesteld is van omzetbelasting. Geen omzetbelasting dus over dat deel van de prestatie.

Volgens het hof echter vormen het medegebruik en schoonhouden, samen met de verstrekking van voer, één prestatie die kan worden aangeduid als ‘verzorging van paarden’. Die prestatie richt zich op het welzijn van de te verzorgen paarden en vormt economisch gezien één dienst die niet kunstmatig uit elkaar moet worden gehaald ten einde de functionaliteit van btw-stelsel niet aan te tasten. Het hof verwijst vervolgens naar de jurisprudentie van de Europese rechter (Hof van Justitie, 25 februari 1999, Card Protection Plan, C-349/96 (of C-349/1996), BNB 1999/224). Op de prestatie ‘verzorging van paarden’ is het algemene tarief van de omzetbelasting (17,5% voor 1999 en 2000) van toepassing.

Op dit moment besprekingen plaats vinden met de paardenbranche welk tarief voor de omzetbelasting van toepassing is voor pensionklanten van maneges. Deze besprekingen zijn voor de sector van groot belang. Het maakt immers nogal wat uit of het btw-tarief gesplitst moet worden in 0%, 6% en/of 19%, of dat er sprake is van een vast percentage.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform Landelijke Landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘paarden’
(momenteel werkt de zoekfunctie niet, van belang is het artikel van 25 juni 2008)

Meer informatie Uitspraak Hof Den Bosch, 19 juni 2008: nr. 07/00256

Meer informatie Uitspraak Hoge Raad, 23 februari 2007: nr. 42.387

Meer informatie Ministerie van Financiën, 28 april 2008: Toelichting staatssecretaris, nr. DGB 2008-1888

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.