Home

Achtergrond

Malariavaccin stap dichterbij

Een vaccin tegen malaria is weer een stap dichterbij door een ontdekking van onderzoekers van het Nijmeegse UMC St Radboud en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Zij hebben brachten de eiwitten van een dodelijke malariaparasiet in kaart en slaagden er in één van deze eiwitten uit te schakelen. Die ontdekking kan de basis vormen voor een malariavaccin, aldus de wetenschappers. Per dag sterven in Afrika tweeduizend kinderen aan malaria. Een vaccin is dringend nodig om die sterfte terug te dringen. De gevaarlijke ziekte begint met besmette muggen. Zij steken hun menselijke slachtoffers en brengen zo malariaparasieten over. Na een rijpingsfase in de lever komen ziekmakende vormen van de parasiet in de bloedbaan terecht. Vanaf dat moment veroorzaken de parasieten malaria bij mensen.

De onderzoekers willen de malariaparasiet verzwakken door via genetische modificatie vrijkomende eiwitten uit te schakelen. Eerder werden muizen beschermd tegen een malariainfectie door hen te besmetten met parasieten waaruit een eiwit was verwijderd. Nu slaagden de onderzoekers er dus ook in een eiwit uit te schakelen in een voor mensen dodelijke malariaparasiet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.