Home

Achtergrond 2 reacties

’Maatregelen tegen zeespiegelstijging zeer urgent’

De nieuwste wetenschappelijke inzichten laten zien dat het zeer urgent is dat Nederland zich praktisch voorbereidt op klimaatverandering.

Er is geen honderd, maar nog slechts dertig jaar de tijd om maatregelen te nemen, die moeten voorkomen dat de aarde in de komende eeuwen opwarmt en dat de zeespiegel minstens zes meter stijgt.

Dat zegt hoogleraar Klimaatverandering, water en veiligheid Pier Vellinga donderdag in zijn intreerede aan de Wageningen Universiteit. Volgens Vellinga is de situatie kritieker dan de meeste mensen denken. ”De wereld komt maar langzaam in actie, een sterke sturing vanuit de overheid is noodzakelijk. Nederland is toe aan een nieuwe relatie tussen land en water”, aldus de hoogleraar, die tevens voorzitter is van de stichting Natuur en Milieu.

Vellinga pleit voor een nieuwe benadering van zowel hoogwaterbescherming als energieopwekking. ”Kolen- en kerncentrales staan wind- en zonne-energie in de weg. Alleen gascentrales maken efficiënte inpassing van zon en wind mogelijk”, aldus de hoogleraar. Vellinga denkt dat het smelten van de ijskappen tot staan gebracht kan worden, als de wereld er in slaagt in 2050 80 procent minder CO2 uit te stoten.

Net als veel anderen vindt Vellinga dat de dijken niet eindeloos verhoogd kunnen worden. Hij ziet meer heil in hele brede, doorbraakvrije dijken, waar het water bij hoge standen overheen kan stromen. ”Dan hebben bewoners van die gebieden wel tijdelijk wateroverlast, maar dat lijkt niet op een dijkdoorbraak.” Volgens de hoogleraar zijn de brede dijken heel geschikt om op te wonen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan

  prof. dr. ir. Pier Vellinga wordt hoogleraar, ja, ja, dat had u niet gedacht.
  De aanstellingcommissie van PvdA Plasterk vond hem de sterkste en veelbelovenste kandidaat.
  Waarom? Omdat hij de urgentie heeft begrepen die links heeft bevlogen met ons millieu, klimaat en de broodnodige miljarden belasting heffingen die er voor nodig zijn om dat dmv linkse banen in de veilige haven te loodsen. Hieronder een het 1e stukje wat al zeer sterk begint, geen 100 jaar hebben we de tijd om afschuwelijke overstromings rampen te keren, nee, spoed u, slechts 30 jaar en we staan allen tot de nekharen in het water.........
  Dit bureau-deskundigheid doet mijn haren recht overeind staan.
  Top-5 van de hoogste waterstanden sinds 1900 (in cm +NAP):
  http://www.actuelewaterdata.nl/waterstand/
  Je denkt dan dat de hoogste waterstanden gevallen zijn in de laatste 5 jaar ivm de zogenaamde onstuitbare waterstijging tgv klimaatverandering.

  Niets is minderwaar; bv Den Helder:

  Top-5 van de hoogste waterstanden sinds 1900 (in cm +NAP):

  1. 325 1 februari 1953
  2. 312 31 januari 1953
  3. 289 3 januari 1976
  4. 289 22 december 1954
  5. 277 23 december 1954


  1953 is bij de meeste kustplaatsen nog de kampioen hoogwater, in een tijd dat de auto het bezit voor de happy few was!

 • no-profile-image

  boer

  Helemaal eens Johan. En dat hoogleraren van Wageningen zich laten gebruiken voor politieke doeleinden is gewoon ronduit slecht.
  Een hoogleraar die voorzitter is van een milieuclub is per definitie niet onafhankelijk.
  Maar zo gaat dat in (politiek) Nederland. Minister Cramer zwijmde weg bij het bezoek van milieugoeroe Al Gore, die zijn flauwekul zo overtuigend weet te verkopen dat hele volksstammen als kippen zonder kop achter hem aanrennen. Maar dat krijg je als mensen veel weten van weinig, en hierdoor automatisch een tunnelvisie ontwikkelen.
  Zoals vorige week te lezen viel moest zelfs het KNMI erkennen dat oa. de opwarming van de aarde de afgelopen tien jaar niet meer heeft plaatsgevonden. Maar dit komt echt niet op het NOS journaal.
  Het draait alleen maar om psychologische oorlogsvoering ten behoeve van werkgelegenheid, egotripperij en financieel gewin van een select groepje.
  En dan vooral van praatclubs. Praten, praten en nog eens praten. Veel lullen om uiteindelijk de eigen achterzakken te vullen.
  De huidige kredietcrisis is hier een voorbeeld van.

Of registreer je om te kunnen reageren.