Home

Achtergrond

’Loonakkoord versterkt de economie’

Door de toezegging van de vakbeweging volgend jaar niet meer dan 3,5 procent loonsverhoging te eisen, kan Nederland sterker uit de economisch moeilijke tijden komen.

Dat concludeerde minister-president Jan Peter Balkenende gisteravond tevreden na afloop van het najaarsoverleg. Alle partijen van het traditionele topberaad – kabinet, werkgevers en vakbonden – lieten zich lovend uit over het akkoord dat de naam Samen doen wat mogelijk is, heeft meegekregen. Terwijl elders in Europa partijen tegenover elkaar staan, sluiten wij in Nederland een uniek akkoord, meenden zij.

”Een rustakkoord in een totaal losgeslagen onrustige wereld,” zei werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW. In het akkoord zijn afspraken gemaakt over loonmatiging, koopkracht, ontslagrecht en maatregelen om meer mensen aan de slag te krijgen.
De vakcentrale FNV kondigde na afloop al onmiddellijk aan dat de looneis op maximaal 3,5 procent zal liggen. Het CNV komt pas in december met zijn definitieve looneis. Er is nog te veel onduidelijk, aldus CNV-voorzitter Rene Paas. Hij sloot niet uit dat de maximale eis van de CNV-bonden onder de 3,5 procent zal liggen.

Een gematigde loonontwikkeling is nodig om te voorkomen dat de inflatie door een loonprijsspiraal wordt opgedreven. Al eerder schrapte daarom het kabinet de geplande btw-verhoging van 19 naar 20 procent. In ruil voor loonmatiging schrapt het kabinet nu ook de WW-premie voor werknemers. Hierdoor houden zij van hun salaris gemiddeld netto toch circa één procent meer over.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.