Home

Achtergrond 207 x bekeken

Lenen goedkoper, gunstiger wisselkoers

Lenen wordt voor de landbouw en agribusiness de komende maanden goedkoper.

In een geco­ordineerde aanval op het gebrek aan vertrouwen in financiële in­stellingen, hebben de centrale banken wereldwijd de rente ver­laagd. De verwachting van ana­listen is dat de kosten van lenen de komende maanden nog verder zullen dalen.

De Europese Centrale Bank (ECB) koos voor een forse rente­verlaging van een half procent, tot 3,75 procent. De kosten van le­nen zijn eveneens verlaagd in on­der meer de VS, Canada, China, Japan en het Verenigd Konink­rijk. Overigens vooralsnog zon­der het gehoopte spectaculaire effect op de beurzen. De krediet­waardigheid van agribusiness ondernemingen is daarmee nog niet toegenomen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakte begin deze week haar inflatieverwachting voor 2009 bekend. Volgend jaar zou deze in Europa dalen tot 2 procent, tegen 3,6 procent dit jaar. Twee procent is precies de doelstelling van de ECB. Prijzen van voeding en energie blijven naar verwachting dalen.

Dat betekent volgens analisten dat voor de ECB het instrument van renteverlaging weer op het menu staat. Vooralsnog dwong een hoge inflatie de ECB tot een stringent rentebeleid, wat vol­gens critici ten koste gaat van economische groei.

De verwachte val van de dollar blijft vooralsnog uit. Juist de euro daalde de laatste tien han­delsdagen fors ten opzichte van de yen en dollar. Een euro is nu 1,37 dollar waard, tegen 1,47 dol­lar tien dagen eerder. De oorzaak is eenvoudig: de ECB kan de ko­mende maanden nog fors in de rente snijden, een luxe die de VS en Japan niet kennen.

Het IMF concludeert in een rapport dat wanneer de prijzen voor energie verder dalen, de eco­nomie een fikse stimulans krijgt. Olie bereikte woensdag het laag­ste niveau in bijna een jaar tijd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.