Home

Achtergrond 223 x bekeken 1 reactie

Laatste aardappelen met veel modder gerooid

De aardappeloogst is op 5 procent na binnen. De laatste 10 tot 15 procent is door de regen van de laatste weken niet netjes in de schuur gekomen, zegt commercieel directeur Jan van Hoogen van aardappelhandelshuis Agrico.

Van Hoogen maakt duidelijk dat de aardappeloogst eigenlijk begin oktober achter de planken hoort te zitten. De praktijk illustreert deze stelling dit jaar perfect. In september was het lang erg mooi rooiweer, gevolgd door enorm veel regen begin oktober. Dat zorgt voor veel tarra in de laatst gerooide aardappelen. "Er is veel geknoeid", omschrijft Van Hoogen de recente rooiomstandigheden. "Dat betekent dat er meer moet worden geblazen. Dat kost extra geld en het risico op ziekten en rot is groter."

Verder zijn de kwaliteit en kilo-opbrengst van de aardappelen goed, zegt Van Hoogen. "Er is een mooi product in de schuur gekomen."
In Noord-Holland was de wateroverlast het grootst. "Daar zijn ze ook aan het knoeien. Bovendien verzuipen er aardappelen. Nog 10 of 20 hectare pootgoed is hierdoor niet geoogst. Dat is op zich niet veel, maar daar denk je anders over als het jouw aardappelen zijn."

Ook de allerlaatste pootaardappelen worden dezer dagen gerooid. Dat zegt Jan Hoogenboom, financieel manager bij handelshuis HZPC. De oogst is iets groter en vooral grover dan vorig jaar. Dit is het gevolg van de droogte in het Noorden, afgelopen voorjaar.
De hoge mate van declassering door de keuringsdienst NAK baart hem zorgen. "Het wordt lastig hoogwaardig uitgangsmateriaal te krijgen", zegt Hoogenboom over de landelijke situatie die nu is ontstaan. "Zeker in de wat kleinere rassen. Die stagneren nu in groei en ontwikkeling. Dat moet je in de hieropvolgende jaren allemaal proberen in te halen."

Nu is het zaak om het pootgoed te verkopen. "Met het verladen van de boot naar Cuba, deze week, wordt het startschot voor het seizoen gegeven." Op deze boot worden pootaardappelen van verschillende handelshuizen vervoerd. Dit jaar coördineert HZPC deze logistieke operatie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    xxx

    je kan zien dat zo'n van Hoogen in een mooi kantoor zit, anders had hij wel geweten dat het in september ook vaak slecht weer geweest is.

Of registreer je om te kunnen reageren.