Home

Achtergrond 6 reacties

LTO verbaasd over argument verlaging biobrandstof

Voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw is verbaasd over de motivering van milieuminister Jacqueline Cramer om de verplichte bijmenging van biobrandstoffen te verlagen.

Cramer schrijft in een brief aan de Tweede Kamer (doc) onder meer dat “de biobrandstoffenvraag de voedselvoorziening niet in gevaar mag brengen.”

Haanstra is verbaasd over dit argument. “Over welke voedselcrisis heeft de minister het eigenlijk. Ik constateer dat de prijzen van de voedselgrondstoffen in korte tijd bijna zijn gehalveerd. De Europese politiek gaat steeds verder met het afschaffen van de marktregulering. De verwerking van graan tot biobrandstof is juist een middel om de voorraden beperkt te houden.”

Het kabinet besloot eind vorigeweek dat de verplichte bijmenging van biobrandstof volgend jaar wordt verlaagd van 4,5 naar 3,75 procent. De doelstelling van 2010 gaat van 5,75 naar 4 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wim is gewoon een realist. Die biobrandstof, dat is toch trekken aan een dood paard. Snel stoppen met die onzin,vooral als de produktie meer energie kost dan dat het uiteindelijk oplevert. Heeft niks met collegialiteit te maken.

 • no-profile-image

  nn

  Het onder kostprijs produceren van voedsel zou verboden moeten worden. Het is voor de prodctie in de derde wereld ook niet goed. Voor welvaard is een overschot noodzaak. Zie hier het probleem. Onder de 30 eurocent per kg tarwe alles in de etanol geen voer en geen brood. Van de politiek hoeven we geen ruggegraat te verwachten dan het zelf maar doen.

 • no-profile-image

  tuinder

  voedselkrisis waar !!!!!!!!
  De supermarkten zorgen voor een voedselcrisis door winstmaximalisatie per meter schapruimte

  Hier enkele prijzen die de teler vandaag krijgt voor zijn producten. Deze prijzen zijn inclusief transportkosten en veilingkosten , dus hier gaat nog ongeveer 5/10 Procent van af.

  Prei 0.25 kg
  Peen 0.20 kg
  witte kool 0.14 kg
  spitskool 0.25 st.
  Chinese kool 0.18 st.
  Spruiten 0.30 kg
  komkommers 0.20 st.
  bloemkool 0.30 st

  Als deze telersprijzen nog lang aanhouden mogen de supermarkten alle groente in het buitenland gaan kopen want dan zijn er in nederland geen telers meer over , ik ben alleen benieuwd wat ze er dan voor gaan vragen in de winkel

 • no-profile-image

  .

  Volgens mij zoeken jullie wat argumenten bij elkaar die je wel aardig van pas komen. Het artikel beschrijft een door de regering gestelde norm voor bijmenging, die klakkeloos plotseling wordt aangepast. Onzin of niet, de argumenten voor en tegen waren bij het opstellen van dit beleid ook al bekend. Nu is het echter wel zo dat er al een hoop geld is uitgegeven met het oog op die doelstelling. Weggegooid dus.
  Bovendien steeg de graanprijs afgelopen jaar (voor het eerst sinds wanneer?) a.g.v. diverse misoogsten. Gebruik van gewassen voor energie werd ineens afgeschilderd als misdaad tegen de menselijkheid en als zondebok aangewezen voor de gerezen problemen. De akkerbouwer kon weer uitzien op betere tijden: doordat graan ineens een paar stuivers op leek te gaan leveren verdween zoektocht naar alternatieve gewassen. Perspectief dus. Is dat dan niet fijn voor je collega akkerbouwers? Neeeee, niet fijn, want het voer (= kostenkant veehouder, maar opbrengstkant akkerbouwer) werd ook duurder. Daar wringt hem het schoentje en dat bedoelde ik. Overigens ligt de oorzaak van de stijging van de graanprijs in een toevallige samenloop van misoogsten. Dat weten jullie ook, maar ik riek angst om ook maar een cent te veel te betalen voor voer. Of een akkerbouwer er van kan leven interesseert jullie volgens mij niets. Oncollegiaal dus.

 • no-profile-image

  Melveebedrijf Wim.

  Gelukkig, zo gauw mogelijk weer 100% minerale brandstof. Daar worden motoren sterker, aanzienlijk zuiniger en dus voordeliger van in gebruik.

 • no-profile-image

  .

  Nou nou 'melveehouder', wat zeg je me nou toch. Me dunkt dat jij ook al melk hebt gebrobeerd als witte moter. Zeg dan gewoon dat je het fijn vindt dat de voerprijzen omlaag gaan of zo, of dat je akkerbouwers geen licht in de ogen gunt. Als we elkaar al als collega's beschouwen vind ik je behoorlijk oncollegiaal. Jeetje.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.