Home

Achtergrond 11 reacties

LTO: overheid moet tuinbouwbedrijven opkopen

De overheid moet ongezonde tuinbouwbedrijven op kopen om zo de sector weer gezond te maken.

Daarvoor pleit Cees Ruhé, voorzitter van LTO Noord Glaskracht. Wat met de banken kan, kan volgens hem ook met tuinbouwbedrijven. Een grondbank zou de bedrijven in kunnen kopen en in portefeuille kunnen houden om vervolgens de grond in betere tijden weer te kunnen verkopen aan de sector.

"Op die manier komt er ruimte op de markt en zullen gezonde bedrijven beter gaan draaien", voorspelt Ruhé. Overheidssteun is volgens de LTO-voorzitter hard nodig omdat de hele sector lijdt onder overproductie en hoge energieprijzen.

Landbouwminister Gerda Verburg gaf al eerder aan dat opkopen een taak is van banken en niet van de overheid. LTO hoopt daarom in de politiek bijval voor het plan te vinden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Martin

  De tuinderijen drijven al op overheidssubsidies en als ze het dan nog niet kunnen runnen dan moet de overheid er nog maar meer gemeenschapsgeld in pompen !
  En aan de andere kant maar kassen willen blijven bouwen (gebiedsvisie Tinte). LTO Glaskracht land eens op aarde !

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Lto begrijpt nog steeds niet hoe een markt werkt en dat zal met Maat ook niet lukken want die praat niet in het belang van de boeren. Als de opbrengstprijzen laag zijn door onvoldoende vraag uit de markt is het gewoon stom om onrendabele bedrijven in stand te houden door overheidssteun, alsof dat de vraag zal beinvloeden.

 • no-profile-image

  m.j.braam

  Aan de huizen welke langs de Steenbergseweg staan en nog gebouwd worden en in de bathpolder
  bij de tuinders zou je niet zeggen dat zij in zwaar weer verkeren , om
  nog maar te zwijgen van de "dikke "auto's waarmee zij zich verplaatsen.
  Nee, laat ze het maar lekker uitzoeken, wie geeft b.v de oudjes met
  enkel een schraal AOW pensioentje straks subsidie om de hoge gasprijs
  te compenseren??

  Het zijn en het blijven boeren ......, altijd klagen en ouwehoeren!

  m.j.braam
  rilland

 • no-profile-image

  Dirk

  Het meest belachelijke wat ik hoor. Hou zelf de broek op. Jaren subsidies gevangen op de gaskosten, en subsidies gebeurd voor elektriciteitsopwekking. Het moet niet gekker worden.
  Dan zijn er wel andere bedrijven die in aanmerking komen voor steun. Die bedrijven die investeren in de toekomst bijvoorbeeld.

 • no-profile-image

  leen

  Eerst alle susidievoorzieningen uitmelken en zorgen voor overproductie en dan vervolgens gaan jammeren dat er overheidssteun voor de sector moet komen! Het is werkelijk schaamteloos om dit te lanceren, moet de consument dit nog serieus nemen??

 • no-profile-image

  Robert Drente

  Dit is preken voor eigen parochie. Als ondernemer moet je gewoon tijdig investeren en zorgen dat je je zaakjes up to date hebt. Zou het consumentenvertrouwen een stuk beter worden als er tuinbouwbedrijven opgekocht worden. Ik denk het niet.
  Succes met de grondbank.

 • no-profile-image

  dirk

  Nu blijkt ook dat het standpunt van de nmv nog helemaal zo gek niet is Als je voor de vrije markt wil produceren kunnen dit de gevolgen zijn En lto bezint eer ge begint

 • no-profile-image

  dirk

  Dat heb je van de marktwerking waar lto de mond vol van heeft,maar de bonzen van lto weten helmaal niet wat dat is laat staan begrijpen Verbeter de wereld en begin bij jezelf lto Dit is nu marktwerking

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Klopt Dirk, ondertussen heeft de lto de mond vol over het afschaffen van de melkquotering, dit geeft net zo'n keiharde sanering van de melkveehouderij als wat nu in de tuinbouw aan de hand is. Volgens mij kan de LTO niet verder dan een week vooruitkijken. Denk dat het hoog tijd word om m'n lidmaatschap bij die club op te zeggen.

 • no-profile-image

  Wim Verdonschot

  Laat ze dan a.u.b. maar beginnen hier in Meijel waar men een glastuinbouwconcentratiegebied van 200ha tussen 120 woningen heeft gepropt, blijft het tenminste leefbaar.

 • no-profile-image

  Jeroen

  De sector lijdt onder overproductie, en dan moet de overheid bedrijven gaan overkopen? Misschien moet er gewoon wat minder geproduceerd worden? En die hoge energieprijzen zullen echt niet veel meer dalen, eerder verder stijgen. Energie is gewoon schaars aan het worden.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.