Home

Achtergrond 282 x bekeken

LTO onderzoekt nitraateisen op kleigrond

De LTO-vakgroep Akkerbouw laat een onderzoek doen naar de eisen die akkerbouwers op kleigrond opgelegd hebben gekregen in het Derde Actieprogramma Nitraat.

Vakgroepvoorzitter Jaap Haanstra verwacht over enkele weken de resultaten van het onderzoek. "Dan bepalen we of we vervolgstappen ondernemen."

In het actieprogramma staan maatregelen die Nederland heeft genomen om te kunnen voldoen aan de Nitraatrichtlijn van de EU. De richtlijn schrijft voor dat het grondwater niet meer dan 50 milligram nitraat per liter mag bevatten. Haanstra: "Op kleigrond wordt die norm gehaald. Waarom worden dan extra regels opgelegd aan akkerbouwers op de kleigrond? We zoeken uit of dat juridisch wel kan. Ook op tweederde van alle zandgrond wordt de norm gehaald. Alleen in het zuidoosten van Nederland nog niet. We willen dat de politiek het actieprogramma veel flexibeler invult. De scherpe bemestingsnormen leiden tot lagere opbrengsten en een verslechtering van de bodemvruchtbaarheid."

Het huidige actieprogramma loopt tot eind 2009. De ministeries van landbouw en Vrom bereiden het Vierde Actieprogramma Nitraat voor. Dit actieprogramma, dat een vervolg zal zijn op het huidige mestbeleid, gaat 1 januari 2010 in.

Of registreer je om te kunnen reageren.