Home

Achtergrond 202 x bekeken 3 reacties

LTO en PT willen ingreep overheid op gasmarkt

LTO Glaskracht en het Productschap Tuinbouw roepen het ministerie van Economische Zaken op in te grijpen op de gasmarkt om afnemers te beschermen tegen te hoge prijzen.

Volgens de LTO en PT is het onverantwoord om de markt ongereguleerd te laten, omdat de markt niet goed werkt en onvoldoende transparant is. De belangenbehartigers stellen dat op de groothandelsmarkt voor gas, de Title Transfer Facility (TTF), de koppeling tussen de olie- en gasprijs is verdwenen. De TTF is volgens PT en LTO een pure gasmarkt geworden en doordat deze niet goed werkt liggen de prijzen te hoog.

De oproep voor ingrijpen op de markt volgt op de vaststelling van de NMa dat de gasmarkt niet goed werkt. LTO en PT zien in de NMa-analyse een bevestiging van eigen onderzoek naar de gasmarkt. De NMa concludeert dat de transportnetwerken niet goed werken. Met name de benutting van buitenlandverbindingen zou onvoldoende zijn. Daardoor betalen consumenten en bedrijven volgens de toezichthouder jaarlijks 10 tot 20 miljoen euro te veel voor aardgas. PT en LTO concludeerden eerder dat tuinders 4 of 5 procent per kuub te veel betalen.

Volgens de NMa is het noodzakelijk dat de beheerder van het landelijke gastransportnetwerk (GTS), alsnog de onbenutte capaciteit ter beschikking stelt aan de marktpartijen. Daarnaast is het volgens de NMa nodig dat er een groter en diverser producentenaanbod van de grond komt. In de Gasbrief van het ministerie van Economische Zaken kondigt de minister een wetswijziging aan waardoor marktpartijen voortaan al hun gas via de TTF kunnen kopen.

Een andere voorwaarde voor een beter werking van de gasmarkt is het balanceringsregime, vindt de NMa. Dit systeem waarmee handelaren hun in- en uitgaande gasstromen in balans kunnen brengen, treedt op 1 januari 2010 in werking.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  live

  Als het kalf verdronken is demt men de put

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Helemaal me eens GLI, laten we het maar houden op voortschrijdend inzicht. Maar iemand met een beetje kennis van de geschiedenis wist dit natuurlijk allang.

 • no-profile-image

  gli

  Tuinders moeten geholpen worden.
  Aan de andere kant: zij waren toch altijd een enorme voorstander van een vrije markt? Melkveehouders kregen naar hun mening steun die in een vrije markt niet te verdedigen viel. Toch??
  Gezien de bankencrisis en de te verwachte economische depressie zijn er ineens hele volksstammen die beseffen dat een vrije markt ook niet alles is.
  Laten tuinders nu aangeven waarom de energiemarkt geen vrije markt behoort te zijn. Ik ben benieuwd!
  Overigens: ik ben een voorstander van ingrijpen. We kunnen de tuinders niet kapot laten gaan!!
  Maar laat men zich wat voorzichtiger uitlaten over de voordelen van de vrije mrkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.