Home

Achtergrond 1 reactie

LEI: vlastteelt verdwijnt bij afbouw EU-steun

Als de Europese steun voor de vlassector verdwijnt zakt het saldo per hectare onder dat van tarwe.

Het risico is dat de vlasteelt dan verdwijnt uit Nederland, stelt het onderzoeksinstituut LEI in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van landbouw.

Nu is er nog een koppeling tussen de productie van vlaszaad (lijnzaad) en de EU-premies. Er is een hectaresteun voor sommige regio’s. Ook de vlasverwerkers ontvangen geld uit Brussel. Tijdens de Health Check, de tussentijdse herziening van het landbouwbeleid, staat de steun aan de vlassector en de koppeling tussen premie en teelt ter discussie.

Als de steun verdwijnt komt het saldo voor een hectare vlas na aftrek van loonwerk op 114 euro per hectare, stelt het LEI. Bij een tarweprijs van 150 euro per ton bedraagt het saldo bij tarwe 809 euro per hectare. "Bij afbouw van de prijssteun op korte termijn moet rekening worden gehouden met een aanzienlijke krimp of zelfs het verdwijnen van de vlasteelt."

De conclusie van het LEI komt voor het Productschap Akkerbouw niet onverwacht, zegt beleidsmedewerker David Kasse. "Daarom hebben we al eerder bij de Tweede Kamer aangedrongen dat de steunmaatregelen moeten blijven tot 2013 en niet eerder moeten worden afgebouwd."

Directeur Marc van den Bilt van het gelijknamige vlasbedrijf in Sluiskil beaamt dat. "De vlassector heeft al ingespeeld op dalende steunbedragen door nieuwe afzetmarkten te ontwikkelen in China. Maar de huidige economische tegenwind is vooral te merken in de textielindustrie. Daarom moeten de steunmaatregelen blijven tot 2013, zoals eerder afgesproken. Daarna is wellicht een andere economische situatie ontstaan. Bovendien worden vlasvezels steeds meer gebruikt door de industrie voor de productie van papier, hout en plastic. Voor die overgang heeft de vlassector tijd nodig. Landbouwminister Verburg moet daar steun voor zoeken in België en Frankrijk. Die landen zitten ook op die lijn."

Eén reactie

  • no-profile-image

    agrisemza

    een sector in verdrukking moet je niet kunstmatig in leven houden.Denk eens na ;gelukkig dat de hectaresteun voor suikerbiet ontkoppeld is.Zo ook is de ontkoppeling meer dan nodig voor vlas.
    Dynamisch blijven en vooruit kijken!

Of registreer je om te kunnen reageren.