Home

Achtergrond 225 x bekeken 6 reacties

'Kredietcrisis drukt prijzen vleesvarkens'

De Deense vleesbrancheorganisatie Danish Meat Association (DMA) verwacht dat de vleesvarkensprijs zich het komende jaar minder positief ontwikkelt.

Reden is het door de financiële crisis verslechterde economische klimaat. "In de hele wereld zien we dat de consument begint te bezuinigen. Dat treft vooral de betere producten, met als gevolg dat de prijs daarvan moet worden verlaagd," stelt DMA.

De gemiddelde vleesvarkensprijs die de Deense slachterijen naar verwachting uitbetalen, komt ruim 13 cent per kilo geslacht gewicht lager uit op €1,61 per kilo, inclusief eventuele nabetaling. Ook de prognose voor het laatste kwartaal van 2008 is verlaagd, met 8 cent naar krap €1,40.

Nederlandse deskundigen delen het idee dat de varkensprijzen wel eens lager uit kunnen vallen door de crisis, maar maken zich geen zorgen. "De crisis kan leiden tot een recessie, waardoor grondstoffen goedkoper worden", legt agro-econoom Gé Backus van het LEI uit. "In een evenwichtssituatie daalt de opbrengstprijs dan ook, maar door de lagere kostprijs is dat niet direct nadelig voor het inkomen."

Mark Logtenberg van de Groene Belangenbehartiger deelt deze mening. "De prijs zal misschien wel wat dalen, maar dat moet je in verhouding tot de kostprijs zien. Ik denk niet dat het inkomen zal dalen. In het verleden zag je dat, als het met de rest van economie slecht ging, het in de varkenshouderij juist goed ging. Mensen blijven toch eten."

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dirk

  Je moet ook altijd even kijken wie het zegt. Het is zoeken naar een reden om de inkoop te verlagen, zodat de slachter zijn winst ziet stijgen.

 • no-profile-image

  hard

  Laat de markt zijn werking doen. Deze "slimme mensen" zullen over een week weer anders praten, net wat hun uit komt. Maar als we in de reccesie komen zoals een hoop mensen zeggen dan, kunnen deze mensen terug in de primaire sector met een gewoon loontje en gewoon hun kop dicht houden en werken ( als ze dat nog kunnen). Nee de primaire sector moet de komende jaren de economie redden en niet de ik lul maar weer eens uit men nek mensen.

 • no-profile-image

  jb belg

  Ongeloofelijk wat die "deskundigen" toch allemaal uitvinden om hun tijd te vullen en de prijs te doen zakken , worden zij gestuurd (of misschien gesponserd) door een bepaalde kant te kiezen?Het is een jaar geleden dat de grondstoffen explosief stegen, is onze opbrengstprijs dan gestegen , nee .
  De uitleg was: de markt volgt trager, wat geduld.
  Nu de prijzen zakken vd grondstoffen moet de opbrengstprijs al omlaag, het gat van vorig jaar moet wel nog dicht.

 • no-profile-image

  kenner

  Belg ,

  wat je zegt klopt helemaal

  Schandalig wat hier wordt gesuggereerd

  Misschien dat " die deskundigen" best onze bedrijven gaan ovenemen n es zien of hun bakkes nog zo groot is dan

  alle middelen zijn goed om de markt naar beneden te praten op bepaalde Nederlandse sites , wat ben ik blij dat ik in België woon , alhoewel dat het hier ook begint tegenvallen

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ik heb geen glazen bol maar ik denk dat het allemaal nog wel mee gaat vallen . De zeugenstapel is wereldwijd behoorlijk gekrompen en vanaf begin december gaan als het goed is het aantal vleesvarkens dat voor slacht aangeboden wordt naar beneden en dat is goed voor de prijs . Tot zover niets nieuws . Wat in dit stukje echter niet vermeld wordt is het feit dat in een slechtere economie de biefstuk wat vaker wordt vervangen door het goedkopere varkensvlees of kip .

 • no-profile-image

  jos

  AMSTERDAM - De gasprijs zal met ingang van 1 januari waarschijnlijk met 10 procent omhoog gaan. Voor een gemiddeld huishouden, dat jaarlijks ongeveer 1600 kubieke meter gas verbruikt, betekent dat een prijsstijging van ongeveer 100 euro per jaar.
  Dat stelde gasleverancier GasTerra maandag naar aanleiding van een bericht hierover in het dagblad AD. De gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs en de prijs van olie steeg in de periode mei tot oktober, de zogenoemde referentieperiode, tot een recordhoogte van 147 dollar per vat.
  Inmiddels is de olieprijs weer teruggezakt tot rond de 80 dollar per vat, maar de consument merkt deze daling pas weer bij de volgende bijstelling van de gasprijzen per 1 juli volgend jaar.
  BRON AD Geldt dit ook voor stroom, benzine en diesel? Als het net zo gaat als met de veevoerfabrikanten dan kan het nog wel een tijdje duren voordat de kosten echt gaan dalen. Ondertussen is er weer een reden geboren om prijsverlagingen te "verantwoorden".

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.