Home

Achtergrond 183 x bekeken

Kernreactor Petten pas volgend jaar in bedrijf

De kernreactor in Petten start pas 16 februari weer op.

Dit maakte exploitant Nuclear Research & consultancy Group (NRG) vandaag bekend. De reactor komt daarmee ruim twee maanden later in bedrijf dan NRG vorige maand nog aankondigde.

Door de uitgestelde opstart blijft er volgens NRG tot februari sprake van een tekort aan medische isotopen, die worden gebruikt bij de behandeling van kanker en het stellen van diagnoses. NRG tekent voor 30 tot 40 procent van de wereldwijde productie van medische isotopen.

Exploitanten van reactoren in België, Frankrijk en Canada hebben de afgelopen weken onderling afspraken gemaakt om de gevolgen van het wegvallen van de productie in Petten zoveel mogelijk te beperken. Dit gebeurt onder meer door onderhoudsstops af te stemmen.

NRG besloot op 21 augustus de kernreactor in Petten na een maand van groot onderhoud en inspecties niet op te starten omdat in het koelsysteem luchtbelletjes opdoken. Nader onderzoek wees uit dat corrosie van de koelwaterleidingen de oorzaak was. NRG besloot daarop de reactor eerst tot eind oktober buiten bedrijf te houden. In september werd vervolgens bekend dat de reactor op zijn vroegst pas eind november zou opstarten.

NRG lost het probleem met het koelwatersysteem op door op de plekken waar sprake is van corrosie in de leiding een huls in te brengen. Dit gebeurt met op afstand bestuurbare apparatuur. De hulzen worden vastgezet met mechanische klemmen.

Volgens NRG is de reparatie zeer complex. Dit komt onder meer doordat de leidingen in beton zijn gegoten en daardoor moeilijk zijn te bereiken. Bij de zoektocht naar een goede reparatiemethode heeft het bedrijf internationale experts moeten inschakelen. Doordat de reparatie zo ingewikkeld is, is er meer tijd voor nodig dan aanvankelijk werd gedacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.