Home

Achtergrond 173 x bekeken

Kamer wil harde cijfers terugdringen zelfmoord

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil zo snel mogelijk komen met een streefcijfer voor het terugdringen van het aantal zelfmoorden.

Vorig jaar had hij al een streefcijfer aangekondigd, maar de Tweede Kamer drong er woensdag op aan daar niet te lang mee te wachten.
Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie wilde graag van Klink horen dat hij het aantal zelfmoorden jaarlijks met 5 procent wil terugdringen. De minister zei dit niet uit te sluiten, maar voegde eraan toe dat hij niet met een hard cijfer kan komen zolang hij niet precies weet waardoor het aantal zelfmoorden precies beïnvloed wordt.

In Nederland ligt dit al jaren rond de 1500. Vorig jaar daalde dit tot ruim 1350, het laagste aantal sinds 1975. Klink tekende aan dat afgezet tegen de groei van de bevolking het aantal zelfmoorden sinds de jaren tachtig is afgenomen.

De minister maakte ook nog bekend het telefoonnummer 113 en de website 113online de komende twee jaar te willen ondersteunen met een startsubsidie van 700.000 euro. Op de site kunnen mensen die denken aan zelfmoord terecht voor contact met lotgenoten en ook doorverwezen worden naar professionele hulpverleners. Volgens de bedenkers van de website hebben ze 1,4 miljoen nodig om deze op poten te zetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.