Home

Achtergrond 165 x bekeken

Kamer tegen automatisch donorschap

Pleitbezorgers voor een systeem waarbij iedereen automatisch orgaandonor is, hebben vandaag bot gevangen bij de Tweede Kamer.

Regeringpartijen CDA, PvdA, ChristenUnie en de Partij voor de Vrijheid keerden zich tijdens een Kamerdebat tegen dit systeem.

Nu geldt nog dat toestemming nodig is voor donatie. CDA en ChristenUnie verwachten niet dat een ander systeem meer donoren oplevert. De regeringspartijen benadrukten de zeggenschap over het eigen lichaam. Die zou er bij automatische registratie bij inschieten.
Het idee van PvdA en CDA voor een donorkaart die overal verkrijgbaar is, ontmoette weinig bijval in de Kamer. Het idee is dat mensen hun keuze voor wel of niet doneren eerder op zo'n kaart kenbaar maken, dan in een centraal registratiesysteem van de overheid. Maar veel andere partijen verwezen naar het aloude donorcodicil, dat ook geen doorslaand succes was.

De PvdA zou graag zien dat de gang van zaken binnen ziekenhuizen verbeterd wordt, omdat het nu zo is dat het ene ziekenhuis veel meer donororganen scoort dan het andere. Ook willen de sociaaldemocaten dat de keuze voor wel of niet doneren verplicht wordt.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) is van plan een extra optie aan het registratieformulier toe te voegen, waarbij iemand toestemming voor donatie kan geven, mits de nabestaanden instemmen. De Kamer was daar niet erg enthousiast over. Volgens CDA'er Henk Jan Ormel wordt het systeem dan te ingewikkeld. Hij wil dat de minister gaat onderzoeken hoeveel extra donororganen een eenvoudigere versie van zijn voorstellen zal opleveren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.