Home

Achtergrond

Kabinet spreekt lagere overheden volgende week

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) praat volgende week namens het kabinet met gemeenten en provincies over de financiële problemen die sommigen van hen hebben.

Verscheidene lagere overheden dreigen miljoenen euro's te verliezen omdat buitenlandse financiële instellingen waar hun geld staat zwaar getroffen zijn door de internationale kredietcrisis. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën melden gedupeerde gemeenten en provincies te willen steunen in hun pogingen om hun tegoeden terug te vorderen bij IJslandse banken. Dan kan het gaan om bijvoorbeeld juridische ondersteuning.

Bijleveld spreekt naar verwachting medio volgende week met de vertegenwoordigende instanties VNG (gemeenten) en IPO (provincies). Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zullen in het overleg de eerste lessen worden getrokken uit het feit dat lagere overheden geld hebben geparkeerd bij bepaalde banken, waarbij achteraf is gebleken dat dat risicovol was. Ook wordt nagegaan in hoeverre de bestaande regelgeving aangepast dient te worden. Het kabinet noemde eerder als mogelijkheid om overheden te verplichten via de Bank Nederlandse Gemeenten of de schatkist te bankieren.

Dinsdag maakte het kabinet al duidelijk dat gemeenten en provincies zelf verantwoordelijk zijn voor het geld dat bij IJslandse banken is ondergebracht en dat het Rijk niet financieel bijspringt. Als het beleid in gevaar zou komen, kunnen ze echter wel bij het Rijk aankloppen voor hulp.

Vrijdag heeft Bijleveld naar verwachting de inventarisatie afgerond hoeveel gemeenten en provincies de dupe dreigen te worden. Tot op heden is bekend dat gemeenten in totaal voor zeker 92 miljoen euro en provincies voor 140 miljoen euro hebben uitstaan bij banken in IJsland of andere financiële instellingen die door de crisis getroffen zijn. Voor waterschappen gaat het om 5 miljoen. Bijleveld zei woensdagavond in het tv-programma Nova dat nog onderzocht wordt of er geld van samenwerkingsverbanden op lokaal niveau in gevaar is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.