Home

Achtergrond 1000 x bekeken

Isolatie op aardappelkuil

De Drentse akkerbouwer Erik Mulder kijkt hoe Loonbedrijf Haaijer uit Veelerveen een dek van zo’n 15 ton stro aanbrengt op zetmeelaardappelen van het ras Seresta.

De kuil is 225 meter lang, 6 meter breed en 2,5 meter hoog. Hoewel het zetmeelgehalte pas bij levering bekend wordt, ziet de kwaliteit er goed uit. Mulder schat het onderwatergewicht op zo’n 500 gram, wat boven het meerjarige gemiddelde is. ”En de opbrengst ziet er ook goed uit. Ik schat dat we zo’n 43 tot 44 ton per hectare hebben geoogst.” Foto Roelof Stroetinga

De Brabantse gedeputeerde Paul Rüpp en Normaal-zanger Bennie Jolink, tevens ambassadeur van de stichting Varkens in Zicht, openen de nieuwe vleesvarkensstal van Nick Sanders. Vlak daarvoor gingen duizend ballonnen de lucht in als openingshandeling voor het weekeinde van het varken. De nieuwe stal van Sanders is gebouwd volgens de principes van de Comfort Class-stal. Dat betekent dat de dieren zoveel mogelijk in hun basisbehoeften (zoals voer en beweging) kunnen voorzien. Foto Twan van Asseldonk

Een melkkoe van veehouder Jack ten Wolde uit Giethoorn vreet krachtvoer uit de speciaal ontworpen voerbox, de KempenFeeder. De box is zo gebouwd dat het krachtvoer gedoseerd uit de box komt. De koeien kunnen hierdoor het krachtvoer niet te snel opnemen. Koeien bezoeken de boxen dagelijks zo’n negen keer. Ze eten gemiddeld 19 kilo bix en zo’n 6 kilo hooi per dag. Wolde stapte in maart vorig jaar over op het voersysteem van Hendrix UTD. Het voersysteem dat gebaseerd is op vrije opname van voer is nu officieel op de markt. Foto Jan Willem Veldman

Belfeld – Een medewerkster van aardbeiteler Marcel Dings uit Belfeld plukt Elsanta-aardbeien. De planten staan nog deels in bloei. Dings probeert de late bloei volgende week te beëindigen om zo de zetting te bespoedigen. De teler is lid van vereniging Fossa Eugenia en teelt nu nog op twee hectare. Dings zal de productie volgend jaar uitbreiden naar zes hectare door nieuwbouw. Hij heeft vertrouwen in de afzet. ”Gemiddeld zijn de laatste jaren goed en er komen geen nieuwkomers meer bij”, oordeelt hij. Foto Lé Giesen

Een bezoeker van de nieuwe stal van varkenshouder Jan Overeem klimt bovenop een box om de details goed in zich op te nemen. Overeem verplaatste zijn bedrijf naar een andere locatie, 2 kilometer verderop. Hij kon gebruik maken van de verplaatsingsregeling uit de reconstructiewet. Op de nieuwe locatie gaat hij in twee nieuwe stallen 745 zeugen houden, 2.800 speenbiggen en 1.936 vleesvarkens. Dit is een verdubbeling van zijn oude bedrijf. De zeugen worden gehouden in boxen met uitloop, de vleesvarkens in groepen van veertien dieren. Foto Hans van de Vlekkert

Er zijn 36.000 bollen nodig om het Vrijheidsbeeld van New York uit te beelden in de Keukenhof in Lisse. Een hovenier van de Keukenhof is bijna klaar met het planten van de bollen. De afbeelding van het Vrijheidsbeeld is gekozen omdat 400 jaar geleden de eerste Nederlandse kolonisten aankwamen in wat nu New York is. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.