Home

Achtergrond

'Investeer in ov en in klimaat'

Goed dat er in openbaar vervoer wordt geïnvesteerd.

Maar zorg ook voor concrete klimaatmaatregelen en niet pas over lange tijd. Dat vindt Mirjam de Rijk, directeur Natuur en Milieu.
Ze juicht het toe dat door de investeringen in het openbaar vervoer steeds minder broeikasgas CO2 in de lucht komt. Maar door de toenemende groei van mobiliteit wordt er in 2025 nog steeds 25 procent extra CO2 uitgestoten. "En dat terwijl het kabinet aangeeft dat er geen extra CO2 bij mag komen. De mobiliteitsaanpak vind ik juist een uitgelezen mogelijkheid om dit soort zaken wel voor elkaar te krijgen.''

Onderzoeksinstituut TNO mist in de vandaag gepresenteerde mobiliteitsaanpak aandacht voor zogenaamde intelligente transportsystemen. TNO-studies geven namelijk aan dat nieuwe technische snufjes bij cruise control en waarschuwingssystemen voor files, de files de komende jaren zouden kunnen halveren, het aantal verkeersdoden met een kwart omlaag kan, de luchtvervuiling en uitstoot van het broeikasgas CO2 met respectievelijk 15 en 10 procent kan afnemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.