Home

Achtergrond

Inkomensverschillen in rijke landen nemen toe

De economische groei van de afgelopen twintig jaar heeft de rijken in de westerse wereld meer opgeleverd dan de armen.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een vandaag gepresenteerd rapport. De inkomensverschillen zijn de afgelopen twintig jaar in meer dan driekwart van de dertig geïndustrialiseerde OESO-landen gestegen.

Sinds het begin van deze eeuw groeiden de verschillen het sterkst in de Verenigde Staten, Canada, Duitsland en Noorwegen. In deze landen nam niet alleen het verschil tussen rijk en arm, maar ook tussen de rijken en de middenklasse toe.

In Nederland veranderde de inkomensongelijkheid in de afgelopen twintig jaar nauwelijks. Inkomens zijn in ons land ook gelijker verdeeld dan gemiddeld het geval is in de dertig landen die lid zijn van de OESO. In Denemarken en Zweden zijn de inkomensverschillen het kleinst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.