Home

Achtergrond

Inflatie in september licht gedaald

De Nederlandse inflatie is in september uitgekomen op 3,1 procent. Dat is iets lager dan in augustus.

In augustus toen de toename van de consumentenprijzen op jaarbasis 3,2 procent bedroeg. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

De inflatie is vooral gedaald doordat brandstof en vliegtickets in september minder duur waren dan in augustus. Dat is het gevolg van dalende prijzen van olie op de wereldmarkt, aldus het CBS.

Benzine was in september gemiddeld 8 procent duurder dan een jaar eerder en diesel 19 procent. Dat was in augustus nog respectievelijk 10 en 25 procent. Vliegtickets kostten gemiddeld 8 procent meer in september, tegen 20 procent in augustus.

Consumenten komen door de gestegen prijzen moeilijker rond dan vorig jaar, concludeert het Postbank Economisch Bureau. Maar volgend jaar neemt de koopkracht toe. Dan zullen de lonen harder stijgen dan de prijzen, aldus het Economisch Bureau.

Als werknemers in 2009 geen werkloosheidspremie meer hoeven te betalen, levert dat een gemiddelde werknemer volgens de Postbank een voordeel van 23 euro per maand op. Mede hierdoor raakt de kredietcrisis de consumenten dan niet direct in hun portemonnee, zo stellen de economen van de bank.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.