Home

Achtergrond 10 reacties

Industrie wil contractprijs groenten verlagen

Conservenfabrikant Coroos wil de contractprijzen voor industriegroenten volgend jaar verlagen.

Volgens verwerker Bonduelle is hooguit een prijsverhoging van 0 tot 5 procent mogelijk. Telersorganisatie De Schakel stelt dat een prijsverhoging van 10 procent nodig is om de kostenstijging bij de telers te compenseren.

Directeur Cok Oostrom van Coroos, één van de grootste verwerkers van industriegroenten in Nederland, zegt dat de dalende graanprijs een rol gaat spelen in de onderhandelingen over de contractprijzen voor volgend jaar. "De daling heeft zijn weerslag op de prijsvorming van alle producten. Bovendien stijgt de kostprijs voor de verwerkers. Op 1 januari gaan de blikprijzen met 30 procent omhoog."

Directeur Edo Stouten van verwerker Bonduelle Benelux zegt dat er hooguit een prijsstijging in zit van 0 tot 5 procent. "De prijzen voor blik en energie stijgen. Bovendien liggen de contractprijzen van de oogst van dit jaar fors boven die van 2007. Deze prijsverhoging hebben we nog niet eens volledig kunnen doorberekenen aan onze afnemers."

LTO heeft berekend dat de telers volgend jaar gemiddeld 400 euro per hectare méér kwijt zijn aan kosten. Volgens directeur Cees Geven van telersvereniging De Schakel moet de contractprijs 10 procent stijgen om dat te compenseren. "Het is de vraag of dat lukt. Verwerkers moeten er wel rekening mee houden dat bij dalende contractprijzen telers afhaken omdat de graanteelt minder risico geeft dan industriegroenten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan

  Het echte probleem zijn telers die beneden de kostprijs, toch contracten blijven tekenen. Je tekent dan voor je eigen verlies. hoe lang blijven we dat doen? De industrie vindt het wel best.
  We kunnen als telers allemaal besluiten niet te tekenen. Dat is een duidelijk signaal. De industrie is afhankelijk van onze producten, dus als niemand wil tekenen, moeten ze wel met betere prijzen komen. Een goed contract betaalt de kostprijs en ondernemersmarge. Iedereen heeft marge nodig dus een teler ook. De telers zijn nu aan zet:....geen contract tekenen als je kostprijs en ondernemersmarge niet betaald worden.
  Tot slot nog even: kostprijs is geen saldovergelijking met het (weer) niet renderende graan! Kostprijs is alle kosten, ook uurloon van minstens € 27,--, geinvesteerd vermogen, etc. Wat je je zelf niet goed uitrekent, zul je nooit krijgen!

 • no-profile-image

  boer

  Beste mensen, het is even zuur als eenvoudig te verklaren. De conservenindustrie kijkt van jaar tot jaar naar de mogelijkheden van ander teelten in de landbouw. Bij dalende graan- of andere prijzen zien zij hun kans schoon. Ze rekenen met zijn allen een avondje aan de marge, en gaan met de contractprijzen van groenten nét boven de saldo's van andere gewassen zitten. Vervolgens verpakken ze de onheilsboodschap in een verhaaltje over kostenstijging en afzetproblemen, en heffen gezamelijk de glazen. Tot het volgende jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen.
  Maar het meest verbazingwekkende vind ik nog wel dat hen dit jaar na jaar lukt. En de landbouworganisatie's maar praten, praten, overleggen en begrip vragen. En op het laatst gaan naar huis met een aangereikt aalmoes die ze koesteren als een goudschat. Het hele probleem is dat de belangenbehartigers eelt op hun zitvlak hebben in plaats van op de handpalm. Ze weten niet meer hoe het is om met de vuist op de tafel te slaan en niet met zich te laten sollen.
  Wordt hoog tijd dat van onderop samengespannen wordt. Overigens geldt dit voor alle sectoren.

 • no-profile-image

  c

  zoals dhr geeven zegt is 10% nog eigenlijk minimaal die fabrieken mogen er wel 30% bij doen met tarwe loop je veel minder risico voor een goede oogst. tarwe kan wel nara beneden zijn maar erwten dors je soms amper redelijk wat kilo's. schandalig is het wat ze willen doen die fabrieken

 • no-profile-image

  drentse boer

  nou ik weet wel als de prijs omlaag gaat van de groente en met name waspeen en spinazie dat er wel minder gezaaid word , als je goed bekijkt worden de risico's gewoon niet gedekt graan brengt ook geen goud maar de kosten zijn ook niet hoog en combinen is ook leuk werk

 • no-profile-image

  c

  en dan erbij met die groenten heb jezelf nog eens niks te vertellen ze slachten af en toe gewoon de erwten of bonen af

 • no-profile-image

  conserventeler

  hoezo de blikprijzen gaan 30% omhoog?de metaalprijzen zijn 43% gezakt...

 • no-profile-image

  dirk

  Langzaam Ten Onder

 • no-profile-image

  arend

  wedden dat het personeel wel loonsverhoging krijgt?daar zorgt de vakbond wel voor.maar de ondernemer mag voor niks werken en de stijgende kosten voor zijn rekening nemen

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Het zal toch niet weer gebeuren, dat we weer massaal gaan contracteren voor veel lagere prijzen. Ik hoop dat de telers van conserven hun poot stijf houden, met graan loop je minder risico en je hebt een beter voorvrucht voor je volggewassen, want je wil natuurlijk wel boer BLIJVEN.

 • no-profile-image

  RichC

  Natuurlijk heeft de “Boer met lede ogen” gelijk in zijn betoog. De industrie wil gewoon de laagst mogelijk prijs. En de problemen, die zij aandraagt om daarmee bij de boer medeleven voor op te wekken, dat zijn HUN problemen. Zoals de problemen van de boeren ook hun eigen problemen zijn… die lost de industrie ook niet voor jullie op.
  En wat is dus echt het probleem van de boeren? Ze zijn niet goed georganiseerd, in ieder geval niet in die mate waarin de industrie dat is. En voortdurend zeuren, kiften en de underdog spelen - neemt dat probleem niet weg. Pas als je goed georganiseerd bent, kun je sterk en flexibel optreden in de onderhandelingen met de industrie.
  En misschien is het geen slecht idee om ook eens op de stoel van de industrie te gaan zitten, en met hen mee te denken over hoe en met welke producten ze meer kunnen verdienen. Dan werk je als team aan een beter rendement voor ALLE partijen… en hou je beter grip op de gang van zaken.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.