Home

Achtergrond 618 x bekeken

Import snijbloemen en potplanten neemt toe

Nederland heeft in 2007 136.623 ton snijbloemen geïmporteerd.

Dat is een stijging van 8,2 procent ten opzichte van 2006. Er werd 81.113 ton potplanten geïmporteerd. Dat is een stijging van 11,1 procent.

Dat blijkt uit de Importnota Snijbloemen 2007 van HBAG Bloemen en Planten. Afrika blijft de hoofdleverancier van geïmporteerde snijbloemen in Nederland met een aandeel van 73 procent. Dat is een stijging van 2,4 procent. Latijns Amerika laat een stijging zien van 13,9 procent en komt uit op een aandeel van 16,3 procent.

Costa Rica is hoofdleverancier als het gaat om de potplanten met een aandeel van 31,9 procent. Het aandeel van het Midden-Oosten daalt zowel bij de import van snijbloemen als potplanten. Bij de potplanten daalt het marktaandeel van 5,7 procent, in de snijbloemen is de daling 2 procent.

Wat opvalt, is dat Nederland zowel marktleider is als het gaat om de import als om de export. Nederland levert ruim 75 procent van alle potplanten die in de EU geïmporteerd worden vanuit andere EU-landen. Van de snijbloemen levert Nederland 65 procent.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.