Home

Achtergrond

ING in rode cijfers door crisis

Bankverzekeraar ING is door de kredietcrisis in de rode cijfers terechtgekomen.

Het concern verwacht in het derde kwartaal een nettoverlies van circa 500 miljoen euro te lijden. Dat heeft het concern vandaag bekendgemaakt.

Door de onrust op de financiële markten heeft ING voor 1,6 miljard euro moeten afwaarderen op onder meer aandelen en obligaties. Ook op de waarde van vastgoed heeft ING moeten afwaarderen.

Verder heeft de bankverzekeraar 1,5 miljard euro af moeten waarderen op zijn investeringen in complexe financiële derivaten. Het gaat daarbij onder meer om zogeheten collateralized debt obligations. Veel financiële instellingen wereldwijd hebben moeten afschrijven op deze bezittingen, die worden gezien als de oorzaak van de kredietcrisis.

ING zei verder dat zijn kapitaalpositie in overeenstemming is met zijn eigen doelstellingen. De verhouding tussen de schulden en het eigen vermogen, een maat voor de gezondheid van een financiële instelling, stond op 15 procent.

Het concern laat in het midden of zich tot de staat zal wenden voor steun. De Nederlandse overheid stelde vorige week een fonds van 20 miljard euro beschikbaar voor ondersteuning van Nederlandse financiële instellingen die kapitaal nodig hebben. De overheid is verder bereid om tot 200 miljard euro aan leningen tussen banken te garanderen om de kredietverstrekking op gang te houden.

"De merites van het overheidsprogramma zullen worden overwogen, zodra de details beschikbaar zijn'', aldus ING in een verklaring.

ING kwam vlak voor het sluiten van de beurs in Amsterdam met de verklaring. Het aandeel ING stond de hele dag zwaar onder druk van geruchten. Het concern zou volgens deze geruchten een kapitaalinjectie nodig hebben en overwegen het dividend te schrappen. Uiteindelijk sloot het aandeel ruim 27 procent lager op 7,34 euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.