Home

Achtergrond 210 x bekeken

IMF strooit weer met miljarden

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft verschillende landen van miljardenleningen voorzien om ze door de internationale financiële crisis heen te loodsen.

Dit is onderdeel van de taak van het fonds om leningen te verstrekken aan landen die vanwege een groot tekort op de betalingsbalans niet meer aan hun internationale verplichtingen kunnen voldoen.

Het IMF heeft momenteel ongeveer 250 miljard dollar beschikbaar voor noodleningen, zogenoemde Stand-By Arrangements, om landen uit de brand te helpen. Het IMF heeft ook in vroegere crisissituaties grote kredieten verstrekt om landen in staat te stellen hun economie te stabiliseren. Een overzicht:

1995 - pesocrisis: Krediet van 18 miljard dollar voor Mexico om de gevolgen van de snelle waardevermindering van de Mexicaanse peso tegen te gaan.

1997 - Azië-crisis: Zuid-Korea ontvangt 21 miljard dollar. Indonesië krijgt een krediet van ruim 10 miljard dollar, Thailand wordt voorzien van 3,9 miljard dollar.

1999 - Roebelcrisis: Rusland krijgt 4,5 miljard dollar.

2001 - Argentinië ontvangt 14 miljard dollar om ernstige economische crisis te bestrijden. De lening wordt in 2003 gevolgd door een krediet van 12,5 miljard dollar. Brazilië krijgt in 2002 een krediet van 30,4 miljard dollar.

2002 - Turkije leent 16 miljard euro om economie te stabiliseren in een periode van hyperinflatie en ongekende waardevermindering van de Turkse lira.

2008 - kredietcrisis: Hongarije ontvangt 15,7 miljard dollar, Oekraïne 16,5 miljard dollar en IJsland 2,1 miljard dollar om de gevolgen van de internationale financiële crisis te bestrijden. Pakistan en Wit-Rusland hebben ook bij het IMF aangeklopt. Waarschijnlijk zullen nog meer landen volgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.