Home

Achtergrond

IJslandse student in Nederland dupe kredietcrisis

IJslandse studenten die in Nederland studeren, zien hun studiefinanciering en de rest van hun vermogen de helft minder waard worden.

Dit komt volgens de studenten doordat de IJslandse kroon op dit moment ongeveer de helft minder waard is. De euro is daardoor opeens veel duurder voor de studenten.

Hrafnhildur Helgadottir (21) studeert aan de Rietveld Academie. Zij heeft op dit moment nog geen echte financiële problemen, maar maakt zich wel zorgen om haar geld. "Ik had voor de kredietcrisis niet al mijn geld ingewisseld voor euro's. De wisselkoersen zijn voor mij nu fors gestegen omdat de IJslandse munt minder waard is.''

De studente krijgt twee keer per jaar een vergoeding van omgerekend 1000 euro via IJsland uitgekeerd, die nu opeens slechts 500 euro waard is. Gelukkig had zij voor de kredietcrisis al een Nederlandse rekening geopend, waardoor een groot deel van haar geld 'veilig' is. De IJslandse studente denkt dat zij na afloop van haar studie beter in Nederland een baan kan zoeken zodat "haar geld nog wat waard is''.
Studiegenoot Saemundur Helgason (22) speelt in op de economisch mindere tijden in zijn moederland en heeft afgelopen week een Nederlandse rekening geopend.

Thorsteynn Magnusson (28), student Business en Management aan de Universiteit van Groningen, vindt dat de IJslandse studenten in het buitenland al eerder maatregelen hadden moeten nemen. "Het is iets dat al maanden speelt. Ik heb een aantal maanden geleden daarom al mijn geld overgeplaatst naar een Nederlandse rekening'', aldus de student.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.