Home

Achtergrond

IJslanders betogen tegen regering

Demonstrerende IJslanders hebben zaterdag het aftreden van hun premier Geir Haarde en de president van de centrale bank geëist. De betogers verweten de twee gefaald te hebben bij het voorkomen van de financiële crisis die de economie praktisch heeft lamgelegd.

In de hoofdstad Reykjavik gingen ongeveer tweeduizend mensen de straat op, meldde de organisatie. De deelnemers pleitten ook voor snelle toetreding van het eiland tot de Europese Unie. De partij van Haarde voelt daar tot nu toe niets voor.

De overheid zag zich onlangs gedwongen de drie grootste IJslandse banken over te nemen, maar hun schulden zijn te groot voor IJsland (300.000 inwoners) om af te lossen.

De regering benaderde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een lening van 2 miljard dollar (ongeveer 1,5 miljard euro). De IJslandse regering hoopt dat met de steun van het IMF andere landen ook bereid zullen zijn om geld te lenen aan het geplaagde land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.