Home

Achtergrond 163 x bekeken

IJsland neemt controle over bankensector

De IJslandse overheid heeft maandagavond de volledige controle genomen over de nationale bankensector om een "faillissement van het land te voorkomen''.

De IJslandse regering garandeert nu banktegoeden en kan banken dwingen te fuseren.

De maatregel werd afgelopen nacht goedgekeurd door het IJslandse parlement. Dankzij de wet heeft de IJslandse overheid de macht om banken tot een fusie te dwingen, het bestuur te vervangen en de beloningen aan banden te leggen. Ook kan een bank failliet worden verklaard en gaat de regering hypotheekleningen van banken overnemen en in een speciaal overheidsfonds onderbrengen.

IJsland is bang dat zonder de overheidscontrole het land failliet zou gaan. "Er is een zeer reëel gevaar dat de economie van IJsland in het slechtste geval met de banken meegezogen wordt in een draaikolk, waarvan het resultaat een nationaal bankroet kan zijn'', aldus premier Geir Haarde maandagavond. IJsland telt ongeveer 310.000 inwoners.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.