Home

Achtergrond 270 x bekeken

'HempFlax mogelijk weg na wegvallen EU-steun'

Hennepverwerker HempFlax overweegt de productie te verplaatsen naar Duitsland.

De reden is dat de Europese subsidie volgend jaar waarschijnlijk weg valt. HempFlax heeft ruimte om volgend jaar zo'n 1.000 hectare hennep in Nederland te verwerken, zegt adjunct-directeur Mark Reinders. "We hebben plannen voor een nieuwe productielijn. Maar als de EU-subsidie wegvalt wordt het lastig dat te realiseren."

De EU subsidieert de productie van korte vezels, zoals hennep, met 90 euro per ton. Reinders: "Dat is omgerekend tussen de 18 en 25 euro per ton hennepstro. Je haalt ongeveer 6 tot 8 ton hennep van een hectare. De subsidie verrekenen we in de stroprijs die de telers krijgen betaald."

De Europese Commissie is van plan de subsidie voor korte vezels met ingang van seizoen 2009/2010 te schrappen. Reinders vreest dat HempFlax dan niet kan concurreren met de graanteelt. "Daarom overwegen we de productielijn in Duitsland te bouwen, waar de overheid een investeringssubsidie geeft van 40 tot 50 procent."

Reinders stelt dat de EU-subsidie nog een paar jaar nodig blijft. "We ontwikkelen nieuwe toepassingen met meer toegevoegde waarde. Dat kost tijd. Ik wil het liefst onafhankelijk van subsidies draaien. Maar voor HempFlax komt de afschaffing van de EU-steun te vroeg. Het is jammer als de hennepteelt verdwijnt, want het draagt bij aan het voldoen aan het verdrag van Kyoto. Hennep neemt de plaats in van grondstoffen op basis van aardolie."

Of registreer je om te kunnen reageren.