Home

Achtergrond 184 x bekeken

Haider reed veel te snel

De gisteren bij een auto-ongeluk omgekomen Oostenrijkse politicus Jörg Haider reed 142 kilometer per uur in mistig weer.

Dat is volgens de autoriteiten in Klagenfurt de oorzaak van zijn dodelijke ongeluk geweest. "Elke speculatie over andere oorzaken van het ongeval mist elke grond,'' zei Gottfried Kranz van het Openbaar Ministerie (OM) in Klagenfurt zondag. In Karinthië doen wilde geruchten de ronde dat de populaire, rechtsradiale politicus zou zijn vermoord.

Haider, de regeringsleider van de provincie Karinthië, reed even ten zuiden van Klagenfurt meer dan twee keer zo snel als daar is toegestaan. Met de auto zelf was niets mis, aldus de verklaringen die sabotage uitsluiten. De auto, een Volkswagen Phaeton, was praktisch nieuw en staat bekend als crashbestendig. Maar bij deze snelheden en onder deze omstandigheden werken kreukelzones niet meer, aldus Kranz.

De 58-jarige Haider slipte ten zuiden van Klagenfurt, ramde verkeersborden, sloeg over de kop en kwam met zijn auto tegen een betonnen constructie tot stilstand. Hij liep daarbij ,,zulke ernstige verwondingen op dat hij hoe dan ook niet meer te redden was''. Bij de autopsie in Graz is volgens de autoriteiten vastgesteld dat Haider "geen overlevingskansen'' had.

Kranz beklemtoonde dat Haider meerdere dodelijke verwondingen opliep, waarvan elke wond afzonderlijk al tot de dood moest leiden. Haider overleed kort na het ongeluk op weg naar het ziekenhuis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.