Home

Achtergrond 206 x bekeken 2 reacties

Haanstra: graanprijs stijgt op termijn weer

De graanprijzen stijgen op termijn waarschijnlijk weer, omdat het verbruik toeneemt.

De wereldbevolking groeit jaarlijks met ongeveer 80 miljoen mensen. Bovendien groeien de economieën in Azië, ondanks de huidige economische tegenwind, nog steeds. Daardoor vragen ze meer graan.

Dat zei voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw vandaag op een bijeenkomst in Emmeloord van de Commissie Noordelijk/Centraal Kleigebied. "De graanprijs vervult een duidelijke spilfunctie in de akkerbouw. Voor de langere termijn ben ik positief over de ontwikkeling van de graanprijs, die structureel op een hoger niveau zal staan. Al blijven er grote schommelingen."

Haanstra baseert zich op gegevens van de wereldvoedselorganisatie FAO. "De graanproductie stijgt dit seizoen naar een record. Maar het verbruik stijgt ook naar een record. De eindvoorraad aan graan op 1 juli 2008 bedroeg slechts 421 miljoen ton. Dat is net genoeg voor tien weken. De bevolking groeit, evenals de welvaart. Als in 2010 de productie maar even stagneert heb je zo opnieuw een tekort aan graan."

Haanstra ziet de toekomst voor de akkerbouwer wat dat betreft positief in. "De slag om de teler gaat een keer komen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  tuurlijk gaat de graanprijs een keer weer omhoog,er is al jaren voedselgebrek in de wereld ondanks dat de graanprijs laag was,honger in de wereld betekent nog geen hogere graanprijs,er moet ook koopkracht zijn,dat is een heel ander verhaal

 • no-profile-image

  piet piraat

  Ja Jaap, en de uien worden deze winter 50 cent/kg
  Goed dat de braak is afgeschaft, deze gronden zijn bitter noodzakelijk voor de produktie van voedsel.

Of registreer je om te kunnen reageren.