Home

Achtergrond

Grond droog genoeg om mais te dorsen

Frans Wezendonk is mais aan het dorsen in Azewijn, Oost-Gelderland.

Hij werkt voor loonbedrijf Meiland en verwerkt vandaag ongeveer 16 hectare mais. ”De prijs is aanzienlijk lager dan vorig jaar, de opbrengst is wel goed, vergelijkbaar met vorig jaar. Dat wil zeggen een goede oogst, ongeveer 14 ton per hectare, tegen een redelijke prijs”, zegt Rik Leijzer, eigenaar van het loonbedrijf. Tijdens het oogsten hebben ze geen last van natte grond. ”Twee weken geleden was de grond nog te nat”, zegt Lijzen. ”Als het weer niet verandert, dan zijn we in november klaar met oogsten. De mais gaat naar coöperatie Agruniek.” Foto Theo Kock

Dierenarts Ron Jansen geeft een koe bij melkveehouder Wilbert Oonk een glucose-infuus, tegen melkziekte. Het is een karweitje waar je soms net even een hand meer vrij moet hebben. Jansen bedacht een oplossing voor dit probleem: de koekapstok. Jansen heeft al meer handigheidjes ontwikkeld, zoals de koeslipper. Hij loopt met nog een idee rond, maar houdt dat nog even voor zich. De koekapstok is volgens hem vooral handig op grote veebedrijven, waar arbeidsbesparing nodig is. Jansen: ”Het is geknipt voor gebruik bij een melkrobot. De koe staat even stil en in die tijd kun je prima een infuus toedienen.” Wie iets anders wil met de kapstok, kan dat ook, grapt Jansen. ”Je kunt er ook een reclame op aanbrengen.” Foto Hans Prinsen

Fruitteler Nico van Olst uit het Gelderse Ressen helpt een jonge scholiere met de pluk van een appel. Van Olst organiseert tijdens de pluk bezoeken van scholen aan zijn bedrijf. Kinderen kunnen dan zelf fruit plukken. Het animo van scholen voor deze uitjes groeit, merkt Van Olst. Hij denkt dat het komt door de introductie van schoolfruit. Foto VidiPhoto

Verkoopmedewerker Robert Schilder (links) legt bezoekers de verschillen uit tussen diverse peenrassen op de open dag peenproefveld van Bejo Zaden in Swifterbant. Hierbij worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de gangbare en biologische wortelteelt getoond. ”We hebben ruim 200 bezoekers, heel mooi voor zo’n dag”, zegt Schilder. ”De standaardrassen kennen de telers wel. Vandaag laten we nieuwe soorten zien. Telers willen weten of ze betrouwbaar zijn en een goed rendement geven. Dat hebben we ze geprobeerd duidelijk te maken.” Foto Axipress

De Degrocast is het apparaat dat de Groene Belangenbehartiger aanbiedt om biggen te verdoven voor castratie. Hiermee kunnen vier biggen tegelijk worden verdoofd en behandeld. Foto GB

Witloftelers kijken bij een veldexcursie in Espel in de Noordoostpolder naar de kwaliteit van witlofpennen. Teeltadviseur Edward Kikkert van Chi consult leidde de telers langs verschillende rassendemo’s. De rasspecifieke eigenschappen bepalen uiteindelijk de kwaliteit en opbrengst van de witlof. Verder bepaalt een ras de pitlengte, het type lof dat de pen voortbrengt en in welke periode het lof wordt geoogst. Met die informatie bepalen telers welke pennen ze voor het komende seizoen kopen. Foto AxiPress

Een jonge vrouw koopt groenten op de Centrale landbouwmarkt in de hoofdstad van Panama. Landbouwexperts uit 26 Noord- en Zuid-Amerikaanse landen komen in de stad bijeen om het functioneren van de landbouwmarkten te bespreken. Volgens een rapport van het Internationaal Monetair Fonds gaan de prijzen van landbouwgrondstoffen in 2009 verder dalen, vooral door de economische teruggang. Voor Latijns-Amerika, dat relatief veel soja en mais exporteert, kan dit de lokale economie sterk beïnvloeden. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.