Home

Achtergrond 11 reacties

GroenLinks wil ’hegsubsidie’ voor huismus

GroenLinks Rotterdam wil de met uitsterven bedreigde huismus redden door het invoeren van een subsidie op heggen.

Mensen die hun schutting vervangen door een heg, krijgen in het voorstel subsidie van de gemeente. Daartoe gaat gemeenteraadslid Arno Bonte een voorstel doen op Werelddierendag.

Heggen zijn volgens GroenLinks van levensbelang voor bedreigde diersoorten als de mus en de egel. ,Dierendag gaat over meer dan een extra kluif voor de hond of feestelijke brokjes voor de kat”, betoogt Bonte.

”De stad is een woonplaats voor talloze wilde dieren, zoals mussen, vleermuizen en egels. Wil je die een goed huis bieden, dan moet je zorgen voor voldoende natuurlijke plekjes. Voor mussen en egels is gevarieerde dichte begroeiing zoals in heggen van levensbelang.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hongerige

  och och, de duiven en eenden worden met gemeenschapsgeld weggevangen vanwege de poep, en nu pompt men weer geld in de huismus. De achteruitgang van de huismus is te wijten aan te weinig voedsel in de stad of dorp, en niet aan de schuilplaats.

 • no-profile-image

  wimpie

  Voor mussen en egels is gevarieerde dichte begroeiing zoals in heggen van levensbelang.”
  Zijn er nu geen belangrijkere dingen op de wereld dan de levensomstandigheden van de huismus???
  Geeft maar weer aan waar deze linkse broeders hun voorkeuren hebben liggen.
  Te gek voor woorden, net als die omroep voor de dieren.....

 • no-profile-image

  Rik

  Achter het bureau een keer naar buiten kijken en toevallig een mus zien vliegen..
  Uit de reakties merk je dat veel "niet stadsen" er meer kijk op hebben.

 • no-profile-image

  joost

  Wat een dom idee van Groen links, je kunt beter mensen een foksubsidie geven, want die zijn er niet zoveel, we hebben een enorm tekort aan mensen, want die hebben alle rechten en die andere aardbewoners, ja, wat moet je ermee.

 • no-profile-image

  Hennie ter Bogt

  Hagen kunnen van belang zijn voor de huismus, vooral bij een dichte begroeiing. Maar belangrijker is dat de 'huiskat' in het voorjaar niet buiten kan komen. Hennie ter Bogt Vragender.

 • no-profile-image

  Allemaal

  Maar t ziet grijs van die beesten bij ons. Kom ze maar halen wordt er gek van.

 • no-profile-image

  gert

  zorg dan ook dat de huismus weer onder de dakpannen kan nestelen,tegenwoordig worden huizen gebouwd waar geen mus of spreeuw meer onder de dakpannen kan komen,want het geeft zo,n rommel,zo diervriendelijk is de burger tegenwoordig

 • no-profile-image

  boerin

  Als iedereen in zijn tuin voer klaar zet of hangt voor de vogels komen ze dat vanzelf halen.
  Bij ons in de tuin stikt het van de mussen.
  Ik zelf weet niet of de huismus er ook bij is, omdat ik er geen verstand van heb, maar er zitten er in ieder geval verschillende soorten.
  Als je je tuin inricht voor vogels, vlinders en andere soorten komen ze vanzelf.

 • no-profile-image

  Raymond

  Jammer dat de redactie van AGD ook al niet meer weet hoe een huismus er uit ziet. Op de foto bij het artikel staat een heggemus afgebeeld. Overigens is het planten van hagen in de stad een goed initiatief voor vogels en andere dieren in de stad. Maar subsidiering gaat mij te ver. Leg de mensen gewoon uit dat een haag mooier, beter en doorgaans goedkoper is dan een schutting. Laat de mensen zich ook eens afvragen of het normaal ze hun kat loslaten op de tuin van de buren en daar de vogelnesten laat plunderen.

 • no-profile-image

  harrie

  ja als iedereen in de stad heggen gaat planten gaat de rijdende rechter overuren draaien met al die heggen die 5,9858 cm over de grens groeien en blaadjes knoeien in de buurman z'n tuin, en daarmee hele buurten ontwrichten en er bendeoorlogen komen in de randstadghetto's...en trouwens met uitsterven bedreigd? Hier verrekt het ervan, hebben hier ook spechten eekhoorns en egels en steenmarters om huis (en wie weet wat meer nog allemaal) en wij wonen maar 50m van een grote doorgaande N weg én we zijn rundveehouder. Moet toch wel uniek zijn dat dat twee zulke milieuvernietigende (althans zeggen de wortelvreters) omgevingen bedreigde diersoorten herbergen en het hier prima doen. Terwijl de o zo milieubewuste stad die zit te zeiken op het platteland de populatie niet in stand kan houden...Met andere woorden ze willen gewoon altijd wat te zeiken hebben...

 • no-profile-image

  johan

  Is de huismus tegenwoordig met uitsterven bedreigd??? Volgens mij zitten ze allemaal bij ons voor in de heg!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.