Home

Achtergrond 8 reacties

Gore: geen kolencentrales, maar windenergie

Al Gore had gisteren in Aalsmeer een duidelijke boodschap voor het Nederlandse kabinet.

De vroegere vice-president van de Verenigde Staten, tegenwoordig klimaatgoeroe, stelde dat hij geen nieuwe kolencentrales zou bouwen, maar inzetten op zo snel mogelijk meer wind- en zonne-energie.

De lezing van Gore in Aalsmeer inspireerde de aanwezige vertegenwoordigers van politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. ”We kunnen veel doen”, vatte Jan Rothmans, initiatiefnemer van het platform Urgenda, samen. Rothmans verwees onder meer naar de eerste drijvende stad die over tien jaar in Rotterdam moet zijn gerealiseerd met hulp van de Climate Campus waarvoor dinsdag het startsein is gegeven.

Al Gore zou het businessplan hiervoor overhandigen aan minister Jacqueline Cramer (Milieu). Zoals hij ook de auto van de toekomst zou bekijken en in gesprek zou gaan met jongeren van overal ter wereld die in Nederland studeren. Het kwam er niet van, want Gore stond in de file en moest na binnenkomst meteen naar het podium om 2200 toehoorders toe te spreken.

De ongeveer tweehonderd studenten waren teleurgesteld. ’Where’s Gore? Where’s Gore?’ scandeerden ze voor de grote zaal terwijl Gore binnen het eerste applausje incasseerde door verbanden te leggen tussen de kredietcrisis en wat hij noemt de klimaatcrisis. Hij wees er op dat juist nu blijkt dat winsten op de korte termijn niet zaligmakend zijn en dat duurzaamheid kansen biedt.

De studenten konden de zaal niet in en kregen Gore alleen te zien via tv-schermen buiten de zaal. Net als journalisten die ook na vijf minuten de zaal uit moesten. De studenten lieten een spandoek achter waar de teleurstelling van afdroop: ’You forgot us, the future’.
Mirjam de Rijk, directeur Natuur en Milieu, kreeg Gore vooraf ook niet te zien, maar mocht wel in de zaal. Ze vond zijn boodschap nuttig en inspirerend. ”Het is toch heel wat anders als een man met zijn staat van dienst zegt dat duurzame energie en energiebesparing oplossingen zijn, dan wanneer een milieuorganisatie dat zegt.”

De Rijk vond dat Gore een goed betoog hield voor echt duurzame energie en ’tekeerging tegen kolencentrales”. ”Dat maakte voor mij duidelijk dat het kabinet met de plannen voor vier nieuwe kolencentrales niet op de goede weg is.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Alles

  Ik denk dat Gore als een echte goeroe een slaatje slaat uit zijn milieu verhaal.

  Hele dikke auto's staan er waar hij langskomt. Hij heeft geen tijd voor de toekomst, enkel voor een duur praatje.

  Wat bezield de mens om iemand te verheerlijken om iets wat wij allang weten. Waarom geloven wij in een persoon die zelf meer energie verbruikt dan meerdere huishoudens in ons land. Waarom luisteren wij steeds naar mensen uit een land waar de laatste decennia weinig goeds vandaan komt. De amerikaanse jongens die vochten voor een vrij europa zijn dood of behoorlijk op leeftijd. De huidige generatie amerikanen is niet zo fris, zij teren nog steeds op de geschiedenis 65 jaar geleden.
  Amerika brengt niet zoveel goeds meer

 • no-profile-image

  W Geverink

  Gert . Je slaat de spijker op de kop . Ik denk hierbij terug aan de tijd van grote onbeschofte bakken van auto`s . Zelf had ik een mercury met een 460 cu in of 7.5 liter V8 motor die ik vooral op de lange afstand gebruikte . Machtige auto en super comfortabel . Jammer genoeg tegelijkertijd ook een van de efficientste manieren om van benzine uitlaatgassen te maken . Eind tachtiger jaren was dat normaal en de benzine kostte ook bijna niets vergeleken met nu .

 • no-profile-image

  Jan

  En waar halen we onze energie vandaan als het even niet waait.


  Ik zou die kolencentrales toch nog maar even open houden.

 • no-profile-image

  Marcel

  Ik kies voor kerncentrales als ik het mocht beslissen. De milieu vriendelijkste manier van energie opwekken buiten de natuurlijke bronnen zoals waterkrachtcentrales. Windenergie is alleen beschikbaar als het waait en op de momenten dat de huishoudens maximaal stroom nodig hebben ( 'smorgens en 'savonds dan heb je bijna geen wind). De biomassacentrale in cuijk die op houtsnippers brand is denk ik de milieuonvriendelijkste want ik hoorde van de week dat dit hout uit Canada komt om hier op te stoken!! Dit vind ik te zot voor woorden, dus het zoveelste bewijs dat we met zijn alle genaaid zijn door de groene stroom bandieten.

 • no-profile-image

  gert

  in amerika weten ze alles beter,het is geweldig met al die grote slurpende auto,s en vliegtuigen

 • no-profile-image

  A.M.Gunster

  Jammer dat Al Gore niet in de tachtiger jaren zo´n doorslaand succes had. Dan was er niet zo veel tijd verloren gegaan.
  Nu heb ik het nare gevoel dat hij veel geeld verdient met oud nieuws. Beter laat dan nooit? Ja, dat weer wél natuurlijk, maar een beetje opschieten is nu toch wel geboden.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Windenergie gaat juist een boel geld opleveren! Een onuitputbare bron van energie en nog schoon ook, wie wil dat nou niet? Zonde dat we daar niet veel eerder mee durfden te beginnen, zoals de Duitsers en de Denen. Waar is ons lef gebleven om te innoveren?

 • no-profile-image

  Johan

  Windenergie is een catastrofaalplan, net zoiets als de betuwelijn, gaat de belastingbetaler miljarden kosten maar zet geen zoden aan de dijk. Wind is grillig en wisselvallig absoluut geen partner om miljarden in te investeren. Wacht liever op een nieuwe generatie zonnecellen. Al dit duurzame geneuzel is technisch niet rijp en gewoon te duur zodat we 10- tallen jaren moeten subsidieren. Precies belastinggeld net als de Betuwelijn. De beleidsmakers zijn geheel losgezongen van de realiteit en leven in een make-belief wereld waar sprookjes onderdeel zijn van de toekomst. Men had 10-20jaar geleden al grote kern- centrales kunnen bouwen om nu onafhankelijk te zijn qua electriciteit van fossiele brandstoffen. Het kan nog steeds als men maar knopen doorhakt. Dan schijnt in dit kabinet niet mogelijk te zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.