Home

Achtergrond 194 x bekeken 5 reacties

Goede tactiek

In de onderhandelingen over de route naar de afschaffing van de melkquotering in 2015 pleit Nederland voor een jaarlijkse verruiming van 2 tot 3 procent.

Voor dat pleidooi van landbouwminister Gerda Verburg bestaat in de Tweede Kamer opvallend veel steun. Maar zowel de bewindsvrouw als het parlement houden er ernstig rekening mee dat zij in Europa de handen niet op elkaar zullen krijgen voor dit plan. Grote landen zoals Frankrijk en Duitsland staan niet bepaald te springen om een verruiming van het melkquotum.

De Kamer wil daarom dat minister Verburg ook alternatieven aandraagt in Brussel. Ook een Europese verevening of een verlaging van de superheffing kunnen immers bijdragen aan een zachte landing voor de sector.

Een voor de hand liggend idee dus, waar op het eerst gezicht weinig mis mee lijkt. En toch is Verburg hier erg terughoudend in.
Dat is begrijpelijk. Voorop staat immers een verruiming van het quotum. Als de landbouwminister nu al tegen haar Europese collega’s zegt dat als dat niet lukt, zij ook wel tekent voor een van die twee alternatieven, dan ondermijnt zij haar eigen onderhandelingspositie.
Het is daarom goed dat zij beide instrumenten achter de hand houdt, maar tegelijkertijd stevig inzet op wat iedereen het belangrijkst vindt.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  verstraten

  Beste Henk en Wim, met hoeveel gaan we het melkquotum korten om de melkprijs in de benen te houden? Denk maar niet dat de quotumverruiming van 2,5% terugdraaien genoeg is.
  Als gevolg van afbraak restituties en importheffingen wordt onze melkrpijs steeds meer gekoppel aan de wereldmarkt. Als we worden gedwongen om voor die prijs te produceren, geef ons dan ook handvaten om die strijd aan te gaan. In mijn ogen zit er een sanering in de melkveehouderij aan te komen vergelijkbaar met de varkenshouderij.

 • no-profile-image

  schreuder

  Goede tactiek ?
  Onbegrijpelijk stukje van het AGD.
  Hoezo een goede tactiek ?
  Er wordt 1 belang gediend en dat is het belang van de landseconomie n.l. een beheersing van de voedselprijzen.
  Waarom wordt in dit artikel niet de vraag gesteld waarop het ministerie zich baseerd dat een groei van 2,5% de oplossing zou zijn ?
  Als belangrijkste argument wordt benoemd een zachte landing ........ onduidelijk is echter waar de vlucht naartoe gaat wél duidelijk is dat LNV niet aan het stuur zit dus op welke manier zij instrumenten kan bedienen waarmee de koers bepaald wordt in europa ontgaat mij danook geheel.
  AGD ik verwacht van u een heldere opinie en geen kuddegedrag !

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als alle industrieen in Nederland die hun produkten en diensten exporteren gesloten worden, dan wordt het kaal in Nederland. Nog nooit gehoord dat bedrijven exporteren om hun overschot kwijt te raken, wel dat ze groeien om hun produkt over de grenzen te vermarkten omdat ze kunnen concurreren.

 • no-profile-image

  Henk

  Dat klein landje Nederland, denkt zeker dat ze heel Europa aan kan. Wie is er voor afschaffing van het melkquotum? De producent heeft alleen belang bij een kostendekkende melkprijs. Dit kan alleen bij volume beheersing. Dit kan alleen met een quotering. Alleen hebben ze in Nederland de prijzen hiervan flink uit hand laten lopen! Hier zit ook het probleem, dit moet goed beheerst worden. Als de quotering er af gaat, duikeld de melkprijs naar beneden. Waar blijven dan die Nederlandse melkveehouders met hun veel hogere kosten dan in veel andere landen? Het wordt dan gewoon een koude sanering! De voorstanders van de afschaffing zijn de melkverwerkers en winkelbedrijven en consumenten, zij kunnen dan profiteren van de lage prijzen! Boeren geloof niet dat het er dan beter op wordt, je wordt gewoon tegen elkaar uit gespeeld. Je moet samen een front vormen voor een goede boterham, laat dit niet over aan die graaiers! Daar is voedsel veel te belangrijk voor! Het mag best wat duurder worden. Dan kan iedereen leven en dat is duurzaam!

 • no-profile-image

  Melkveehouder Wim.

  Helemaal mee eens Henk, Brabant! Met een zelfvoorzieningsgraad van +/_ 300% in Nederland is het al veel te moeilijk voor de zuivelindustrie voor een aanzienlijk deel een goede prijs te realiseren uit de opbrengst van het geëxporteerde overschot.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.