Home

Achtergrond 172 x bekeken

Goede stap aardappelsector

De aardappelverwerkende industrie heeft een stap voorwaarts gezet in het versterken van de relatie met de telers.

De contractvoorwaarden voor de oogst van 2009 zijn zo aangepast dat akkerbouwers niet meer verplicht zijn de hele oogst te leveren, maar alleen die hoeveelheid die onder het contract valt. Bovendien kunnen ze onder voorwaarden vervangende aardappelen leveren als een partij wordt afgekeurd.

Het vertrouwen tussen telers en industrie is behoorlijk beschadigd geraakt door de slechte aardappelprijzen van de laatste jaren. De vierduizend telers van consumptieaardappelen voelen zich gemangeld door de marktmacht van de vier grote aardappelverwerkers. Door het afschaffen van de meeleverplicht krijgen de telers meer vrijheid.

De industrie verdient hiervoor een pluimpje, maar handelt ook uit eigenbelang. De graanprijzen zijn dit jaar door de zeer overvloedige oogst gedaald. Maar het graanverbruik stijgt rap in de wereld. De productie stijgt gemiddeld genomen minder hard. Het hoeft maar even tegen te zitten met de productie en de graanprijzen schieten weer omhoog. Akkerbouwers zullen dan massaal overstappen op de graanteelt en de aardappelen links laten liggen.

De industrie kan dat alleen voorkomen als de akkerbouwer als ondernemer serieus wordt genomen. Het afschaffen van de terugleverplicht helpt daarbij. Telers en industrie hebben elkaar hard nodig.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.