Home

Achtergrond 242 x bekeken 1 reactie

GlobalGap: residuwet beter handhaven

Het sectorcomité groente en fruit van voedselveiligheidskeurmerk GlobalGap overweegt strenger sanctiebeleid bij overschrijdingen van de residuwetgeving (mrl).

Supermarkten zouden daarbij direct onderzoek kunnen laten instellen bij leveranciers. Nu worden overschrijdingen van de maximum residu level-wetgeving gemeld bij de leverancier.

Het is volgens Willem Hofmans, voorzitter van het sectorcomité, niet altijd duidelijk wat de consequenties zijn. ”In het voorstel waarschuwen retailers bij overschrijdingen de certificeringsinstelling die direct de teler bezoekt en kijkt of het systeem juist is toegepast. Dat kan tot een uitsluiting uit het systeem leiden”, aldus Hofmans.

De komende maanden praten leveranciers en afnemers over de details van de plannen. ”Er is nog discussie over welke overtreding tot uitsluiting zal leiden en certificerende instellingen zullen dan een handleiding moeten krijgen.” Op zijn vroegst 2011 zou het voorstel dan ingevoerd worden. ”Het staat supermarkten vrij alvast met de regels te werken. Zij hebben vaak hun eigen mrl-beleid.”

Volgens Anne-Corine Vlaardingerbroek, GlobalGap-vertegenwoordiger van supermarktkoepel CBL, kan het voorstel ertoe leiden dat partijen in verschillende landen op dit vlak hetzelfde gaan opereren. Nu steekt het vaak bij telers dat het sanctiebeleid per land verschilt.

Volgens Hofmans is nog veel verbetering mogelijk door elementen van geïntegreerde teelt door te voeren in de productiewijze. Op de GlobalGap-conferentie in Keulen was er vooral bij leveranciers veel belangstelling voor uitkomsten van een werkgroep voor geïntegreerde teelt. Nederlandse telers hebben daar minder oog voor, omdat zij op dat vlak voorlopen.

Veel is ook te winnen door de kennisoverdracht te verbeteren, denkt Hofmans. Telers, maar ook certificeerders kunnen hier nog beter in worden begeleid, stelt hij.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Rodenrijs

    Het project destinature van Koppert kan hier een belangrijke rol in spelen. Koppert is wereld marktleider in het opzetten van geintegreerde teelten op projecten in de hele wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.