Home

Achtergrond 214 x bekeken

GlobalGap ontwikkelt module voor transport

De GlobalGap-organisatie gaat zelf een module met eisen voor veetransporten ontwikkelen.

Dat meldt Anne Corine Vlaardingerbroek, die namens de Nederlandse supermarktbranche-organisatie CBL de GlobalGap conferentie in Keulen bijwoont. GlobalGap is de organisatie waarin supermarktorganisaties wereldwijd samenwerken bij het ontwikkelen van voedselveiligheidsstandaarden.

Vlaardingerbroek verwacht dat de module op zeer korte termijn nog voor het eind van het jaar klaar zal zijn. ”Er zullen eisen in komen te staan over onder meer reistijden en beladingsgraden. Ook willen we een systeem van vooraanmelding en een volledige database. Verder is een volledig onafhankelijke controle en toezicht een eis.”

Het is de vraag of het Nederlandse systeem Dierwaardig Transport dat dit voorjaar is ontwikkeld door Saveetra en NBHV past binnen de GlobalGap randvoorwaarden. CBL en COV zijn in overleg met de beheerders van het systeem over aanpassingen. Tot nog toe heeft dat nog niet genoeg resultaat opgeleverd, aldus Vlaardingerbroek.

Met name op het punt van onafhankelijk toezicht en een systeem van vooraanmelding en de opzet van een database zijn de partijen het nog niet eens. Om die reden hebben COV en CBL de uitnodiging om lid te worden van de raad van deskundigen voor het systeem nog niet geaccepteerd.

Volgens AnneMarie Nelck, die namens de Saveetra mee heeft gewerkt aan de ontwikkeling van Dierwaardig Transport, wordt er door Dierwaardig Transport hard gewerkt aan de invulling van de eisen van CBL en COV. ”We hebben het systeem aangemeld voor accreditatie. Als dat zijn beslag vindt, voldoen we aan de belangrijkste eis. Op het punt van een database van controlegegevens zijn we nog in onderhandeling. Wij zien meer in aansluiting bij bestaande bestanden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.